Kallsintervju med Caroline Belaunde Brynsrud: Med enveisbillett til kloster i Spania

 

Caroline Intervju 2.jpg

PRØVER UT KLOSTERKALL: Caroline Belaunde Brynsrud (29) beskriver seg selv som en byjente som føler seg hjemme i Oslo. Likevel skal den unge katolske kvinnen fra Snarøya snart dra til den spanske landsbygden for å prøve ut sitt klosterkall. Foto: Ayla Heimly

 

– Man har mer å tape på ikke å prøve, sier hun med et stort smil.

 

Tekst: Ayla Heimly

 

Caroline Belaunde Brynsrud reiser til Spania for å prøve ut sitt klosterkall. Selv om det er vemodig å skulle flytte fra familie og venner i Oslo, finner hun fred i sin beslutning. Kongregasjonen hun skal bo hos heter Home of the Mother og har mariansk fokus. Det er en orden som trekker til seg mange unge kall fra hele verden. Hovedhuset ligger på landet, en times kjøretur fra Santander i Nord-Spania. Hun reiser dit i slutten av juli, og blir på udefinert tid for å prøve ut sitt kall blant søstrene.

 

Ønsket om å ta troen mer på alvor

Hennes mor er katolikk fra Peru, derfor ble Caroline døpt og oppdratt katolsk. Som ung voksen hadde hun allikevel ikke gjort troen til sin egen. Hennes trosliv og forhold til Gud fikk dermed ikke alltid en like stor plass i hverdagen.

– Da en god venn av meg sa han skulle tre inn i St. Eystein presteseminar, fikk det meg til å tenke: ‘Hva gjør jeg med livet mitt?’

Caroline beskriver innsikten som en slags eksistensiell krise. Hun fikk et ønske om å ta troen mer på alvor, og å gjøre noe mer meningsfylt med livet. I tiden som fulgte, ble hennes trosliv mer intenst: Hun begynte å be mer inderlig, og hun lærte seg å lytte til Gud i bønn – ikke bare spørre. 

Klostertanken dukket opp som en mulighet til å gjøre noe mer meningsfylt med livet. Brynsrud bestemte seg for å sjekke med søstrene på Katarinahjemmet om hun kunne bo der for å utforske sitt kall. De svarte «ja». Hun bodde hos søstrene i to måneder.

Caroline likte kommuniteten og arbeidsoppgavene svært godt. Allikevel følte hun på en indre tomhet. Dette tenkte hun at var et tegn på at hun ikke hadde et kall til klosterlivet.

– Jeg konkluderte derfor med at jeg heller hadde et definitivt kall til ekteskapet, sier Caroline.

 

«Det er en slags datingprosess. Begge parter må finne ut av om det er en god match.»

 

Klostertanken som ikke slapp taket

I årene som gikk, fortsatte hun å være overbevist om at ekteskapet var hennes kallsvei. Men selv i denne perioden ble hun alltid begeistret over å høre om andre som skulle på retrett eller klosterbesøk. Hun kunne nesten kjenne en stikkende følelse av misunnelse når hun hørte andre snakke om kall til klosterlivet.

– Jeg sa til meg selv at ‘nei, jeg er ferdig med dette’. Men det kom til et punkt hvor jeg fikk beskjed av min åndelige veileder om å være åpen for et klosterkall, fordi tanken vedvarte over lengre tid, meddeler Caroline. 

Selv syntes hun at tanken på å måtte gå nye runder med seg selv og Gud for å finne ut av et potensielt klosterkall, var slitsom, spesielt etter å ha sett for seg ekteskapet over lang tid.

Situasjonen ble med en gang tydeligere under WYD (Verdensungdomsdagene) i Lisboa 2023. I en sterk bønnestund opplevde hun å høre Guds stemme.

– I bønn lytter man med sjelens ører. Jeg hørte Gud si til meg at Han ønsket meg ‘for seg selv’.

Caroline skjønte ikke med en gang hva som var meningen bak disse ordene. Etterhvert forsto hun at Gud inviterte henne til å leve eksklusivt for ham. Da begynte hun å se på forskjellige klostre.

 

 

Caroline Intervju 5.jpg

HØRTE GUD I BØNN: Caroline hadde en tydelig opplevelse av å høre Gud tale til henne i bønn. Hun skjønte etter hvert at hun hadde fått en invitasjon til noe mye større enn det hun hadde forestilt seg. Foto: Ayla Heimly

 

Som en datingprosess

Hun hadde allerede besøkt flere av klostrene i Norge for retretter eller kortere besøk, men ikke funnet et sted hvor hun følte seg hjemme. Derfor begynte hun å se til utlandet. Hun hadde relativt god kjennskap til to ordener fra før: Sisters of Life i USA og Home of the Mother i Spania. Begge er apostoliske ordner med utadrettet virksomhet, og er aktive på sosiale medier.  

Caroline endte opp med å reise til Home of the Mother i Spania for et tre dager langt besøk i november 2023. Da hun ankom klosteret, fikk hun seg først et lite sjokk.

– Jeg tenkte med en gang at ‘her kan jeg ikke bo’.

Caroline reagerte på landlige omgivelser som luktet kumøkk. Det var mye hardt fysisk arbeid på klosteret, og hun syntes at søstrenes fattigdom var svært utfordrende. Gradvis gikk førsteinntrykket over til noe mer positivt.

– Etterhvert merket jeg at jeg følte meg hjemme. Det vokste en stor fred og glede i meg under oppholdet. Dette forundret meg, fordi jeg på et menneskelig plan ikke hadde noen forutsetninger for å føle meg hjemme der. Jeg måtte utforske det nærmere.

Disse erfaringene gjorde at hun valgte å dra tilbake for et lengre opphold, for å finne ut av om hun kunne tenke seg å tre inn. Etter en måned i klosteret, tilbragt i arbeid, fellesskap og bønn, følte hun at hun hadde fått den bekreftelsen hun trengte for å ta steget videre.

I slutten av juli skal hun tilbake på udefinert tid for å bli bedre kjent med ordenen. Hun skal følge kommunitetens daglige rytme. Det er også viktig at kommuniteten blir kjent med henne.

– Det er en slags datingprosess. Begge parter må finne ut av om det er en god match.

 

Å gi avkall

I tillegg til å skulle forlate sitt eget land, blir noen av de konkrete ofrene i klosteret graden av fattigdom og den fullstendige overgivelsen av egen tid og planer. Dagene på klosteret består av et tett program med bønn og mye fysisk arbeid. Det er lite hvile i løpet av dagen. Caroline ser på det hun må avstå fra i klosteret som en hjelp til å si ja til det Gud ber henne om i livet.

– Hvis jeg gjør det Gud vil, så vet jeg at jeg blir lykkeligere enn hvis jeg følger min egen vilje.

Det skjer også mye kreativt arbeid på klosteret. Søstrene opererer som bygningsarbeidere, skulptører, malere av fresker og glassmalerier; de trykker kristne magasiner, dyrker jord og spiller musikk – alt i fellesskap. Det finnes mye glede, latter og overskudd hos søstrene. 

– Jo mindre man tenker på seg selv, jo mer åpen er man for andre mennesker og for Gud. Det skal ikke bli selvutslettende. Et tegn på at man lever ut sitt kall er at man blomstrer og blir mer seg selv gjennom å gi avkall på seg selv.

 

Skjermbilde 2024-07-19 kl. 15.51.43.jpeg

LAGER KUNST: Søstrene i Home of the Mother lager blant annet glassmalerier. De har utviklet et eget stilutrykk som kjennetegner mye av deres kunst og estetikk. Dette glassmaleriet er kalt «Fiat» og viser Jomfru Maria med Eukaristien som hjerte. Foto: Home of the Mother

 

Viktig å lytte

Når det kommer til å gi andre unge katolikker råd om å prøve ut kallet sitt, har Caroline mye på hjertet.

 – Man har mer å tape på ikke å prøve, sier hun med et stort smil.

Hun påpeker at det er viktig å ta konkrete steg for bedre å kunne høre Guds stemme gjennom all støyen i dagliglivet. Å utvikle et bønneliv samt å gå ofte i messe og til skriftemål er nødvendig når det kommer til kallsutprøvelse. Det er også viktig å leve i tråd med Gud og Kirkens bud.

Hun sier at et godt spørsmål å stille Gud i bønn er ‘kan du vise meg de dypeste lengslene i mitt hjerte?’.

– Gud vil bare oppfylle det vi lengter etter. Det er han som har gitt oss våre dypeste lengsler.

Til spørsmålet om hva som er hennes dypeste lengsel i livet, svarer hun «å bli elsket».

– Jeg vet at det ikke finnes et eneste menneske som elsker meg så mye som Gud gjør. Det er den kjærligheten jeg vil ha.

Å leve ut sitt kall handler både om å lære seg å motta Guds kjærlighet, og å lære seg å elske Gud og sin neste.

– Jesus sier ‘Ingen har større kjærlighet enn den som setter sitt liv til for sine venner’
(Johannesevangeliet 15:13). Alle er kalt til å gi sitt liv. Det er slik vi blir lykkelige. Men det er mange måter å gi sitt liv på. Så igjen – spør Gud om hvordan du best kan gi ditt liv. Om det er å leve konsekrert til ham gjennom presteskap, ordensliv eller singelliv, eller om det er gjennom ekteskapet. 

Et praktisk råd fra Caroline er at det kan være hjelpsomt å stille venner og familie spørsmålet om hva en kunne passet til. Kanskje ser andre et potensielt kall til klosterliv eller presteskap som en ikke ser i seg selv? Slike tilbakemeldinger kan være verdt å ta til seg.

– Et kall er en gave, så ikke vær redd for å utforske det. Tenk mer på hva du sier ‘ja’ til enn det du gir avkall på. Gud vil bruke ditt ‘ja’ til å helliggjøre mange andre, sier hun.

– Vi er ikke skapt for komfort, men for hellighet, sier hun avslutningsvis.

 

 

Caroline Intervju 3 2.jpg

SØSTRE PÅ BESØK I OSLO: To av søstrene fra Home of the Mother kom på besøk til Oslo for å holde retrett for unge katolske kvinner. De kom på forespørsel av Caroline (til høyre), som ønsket å introdusere unge norske kvinner til kongregasjonen. Foto: Privat

 

Fakta om Home of the Mother1609329790405.jpg

  • Etablert i 1982
  • Har en sterk mariansk og karmelittisk-inspirert åndelighet.
  • Tilbyr både en gren for søstre, munker og prester, samt legfolk.
  • Ordenen trekker til seg mange nye kall. De har søstre fra 11 forskjellige land og har stiftet 15 forskjellige kommuniteter; åtte i Spania, tre i Italia, ett i USA og tre i Ecuador.
  • Initiert av grunnlegger rev. Rafael Alonso (1947–). Fra starten av sin prestegjerning arbeidet han mye med unge. Han veiledet en gruppe studenter, som ble inspirert til å følge kallet til hellighet og dedikere seg til forskjellige apostolater i kirken.
  • I juli 1982 dro en gruppe med unge kvinner på pilegrimstur til Roma med rev. Alonso. Seks av dem ga private, midlertidige løfter om å dedikere tid til å tjenestegjøre i Kirken og utvikle et bønnefellesskap. Tre av disse ble senere søstre i kongregasjonens kvinnelige gren.
  • I 1984 ble “Servants Sisters of the Home of the Mother” grunnlagt for kvinner med ordenskall.
  • Kongregasjonens hovedfokus er tilbedelsen av Kristus i Eukaristien, å styrke mariansk liv i Kirken, samt dedikasjonen til ungdom og unge voksne gjennom blant annet å organisere sommerleirer, retretter, pilegrimsturer og lede åndelige øvelser for unge.
  • Kongregasjonen abeider også med å evangelisere gjennom medier, og legger ut ressurser for å styrke unge i sitt trosliv både på egen nettside og på Youtube.
  • En av Youtube-videoene deres, dokumentaren «All or Nothing», har blitt sett 2,3 millioner ganger og fått store ringvirkninger. Dokumentaren handler om sr. Clare Crockett, en ung kvinne som ville bli skuespiller men som etter en sterk omvendelseserfaring valgte å følge kallet til å bli søster hos Home of the Mother-kongregasjonen. Hun døde i 2016 i et jordskjelv på misjon i Hennes saligkåringsprosess er åpen. Se dokumentaren her. 
  • Klikk her for å se nettsiden til Home of the Mother

Les flere kallsintervjuer: