Ny bok: Katolsk tilstedeværelse i Kina gjennom 100 år

 

  

Hva gjør Den katolske kirke for de kristne i Kina? Det er temaet for en ny bok om katolsk misjonsarbeid i landet. Katolsk.no var til stede da boken ble presentert: 

 

Tekst og video: Arnt Stefansen,
Roma

 

For 100 år siden dro kardinal Celso Costantini til Kina som Den katolske kirkens første utsending til landet. Han sammenkalte det første, og hittil eneste, kinesiske råd av katolikker, og han fikk opprettet diplomatiske forbindelser mellom Kina og Den hellige stol.    

I forbindelse med 100-årsjubileet er det utgitt en bok om Costaninis arbeid, og boken ble presentert under et arrangement ved Det pavelige universitet Urbaniana i Roma:

– Han er den fremste pioneren for katolsk misjon i Kina, fastslår monsignor Fortunato Nwachuku ved Vatikanets Dikasteri for evangelisering.

– Et svært dekkende uttrykk for kardinal Celsos Costantinis arbeid i Kina er følgende: Han bygget en bro mellom Østen og den vestlige verden, sier monsignor Fortunato.    

 

Pavens nærmeste

Hovedpersonen under presentasjonen av boken om Celso Costantini var Pietro Parolin – statssekretær i Vatikanet, og den nest mektigste i Den katolske kirke. Katolsk.no spurte ham om hvordan situasjonen er for katolikker i dagens Kina:

Situasjonen for katolikker i Kina, og deres kår for utøvelse av sin tro, er spesiell. Til dem som spør om dette understreker vi, som gode katolikker – også paven understreker dette: For Kinas katolikker er det et eget kall å leve med denne spesielle situasjonen, sier Pietro Parolin til katolsk.no.   

 

Kardinalen uttrykker seg forsiktig – vel vitende om at kritikk av Kinas myndigheter kan gjøre situasjonen vanskeligere for de mer enn 12 millioner katolikkene i landet. 

 

Viktig avtale

Det er forbudt å drive kristen forkynnelse i Kina, og myndighetene nektet lenge å anerkjenne Vatikanets biskoper. Men i 2018 inngikk Kina og Vatikanet en avtale som endret dette:

– Avtalen er blitt fornyet to ganger de siste årene, og den har vist seg viktig i konkrete tilfeller, sier statssekretær Pietro Parolin under presentasjonen av den nye boken.

– Pave Frans bekreftet med rette i en tale til den romerske kurie at vår oppgave er å starte prosesser – ikke å låse posisjoner. Dette betyr å bevege ting, og det krever tålmodighet og oppmerksomhet, understreker kardinalen.  

Det er ventet at avtalen mellom Vatikanet og Kina blir fornyet senere i år.   

 

– Krevende å være kristen – i øst som i vest

Det er krevende å være katolikk i det kommunistiske Kina.

– Men det er heller ikke lett i den vestlige verden, der stadig flere forlater kristendommen, sier monsignor Fortunato Nwachuku ved Vatikanets Dikasteri for evangelisering til katolsk.no: 

– I Kina har regjeringen en klar linje. Og når det er klarhet, så vet man hva man står opp mot. I vesten har vi en gammel kristen tradisjon. Men i dag er man dessverre mer tolerant overfor andre livssyn enn de kristne, sier monsignor Nwachuku i intervjuet med katolsk.no.   

 

Se flere av Arnts reportasjer:

Besøk hos karteuserne i Serra San Bruno:

 

Vatican News' nordiske redaksjon:

 

Katarina av Siena: