Vatikanet - KI (KAP) - Ved å utnevne kardinal Dionigi Tettamanzi til ny erkebiskop av Milano har pave Johannes Paul II satt i gang en ny diskusjon om hvem som blir hans etterfølger. De fleste italienske kommentatorene slår fast at Tettamanzi nå er den som har den beste utgangsposisjonen for en nytt italiensk pontifikat. Ved siden av sin vennlige og imøtekommende natur og sin skikkelse som «minner noe om den salige pave Johannes XXIII» (det vil si ikke akkurat radmager), er også hans alder akkurat passe. Tettamanzi er nå 68 år, det vil si at kardinalene ved å velge ham ikke vil få et alt for langt pontifikat, men samtidig er han ung nok til å kunne sette sitt eget særpreg.
I avisen Corriere della Sera sist fredag betegner den erfarne Vatikan-observatøren Luigi Accattoli kardinal Tettamanzi som «den ideelle kandidaten for et italiensk pontifikat». Ved siden av hans forholdsvis åpne holdning er det fremfor alt det faktum at Tettamanzi ikke har noen fiender som taler for ham. Etter et «heroisk og langt ikke-italiensk pontifikat» ville han kunne gjeninnføre «Kirkens normale regime». Accattoli sier at Tettamanzi som en representant for en «forholdsvis åpen» linje også i spørsmål om seksualmoral, også har potensiale til å komme med nye betoninger. Den konservative teologen Gianni Baget Bozzo skriver i avisen Il Giornale at Tettamanzi også ville kunne bygge de nødvendige broer til kardinaler i Vest-Europa og Nord-Amerika som av sine troende er presset i retning større åpenhet.
Men først er det en del av de fremste postene i Kirken som må fylles av nye menn. Først må det utnevnes en ny erkebiskop i Genova, og dermed er det tre ledere av Italias største bispedømmer som venter på kardinalhatten: Genova, Firenze og Venezia.
Men man må også regne med nye utnevnelser i kurien i Vatikanet. Den viktigste stillingen som snart blir ledig, er embetet som kardinalstatssekretær. Den nåværende innehaveren av embetet, kardinal Angelo Sodano, blir 75 år den 23. november i år og oppnår dermed Kirkens pensjonsalder. Han må da i henhold til kirkeretten søke om avskjed, men paven kan be ham om å fortsette i embetet en tid. Mange mener at den fremste kandidaten til å overta som statssekretær og dermed nummer to i Kirkens hierarki etter paven, er prefekten for Bispekongregasjonen, kardinal Giovanni Battista Re (68). Han har i mange år vært regnet som pavens absolutte favoritt.
Prefekten for Gudstjenestekongregasjonen, den chilenske kardinalen Jorge Medina Estevez, ble 75 år allerede i fjor og vil snart få avløsning. Den spanske kardinalen Eduardo Martinez Somalo, som leder Ordenskongregasjonen, fylte 75 år den 31. mars i år. Skulle paven utnevne nye ledere for begge disse kongregasjonene (og altså kanskje også Bispekongregasjonen) allerede i år, blir det også i kurien flere toppledere som nærmest automatisk venter på kardinalhattene.
Derfor regnes det med at det enten i høst eller våren 2003 kommer et konsistorium med kreering av nye kardinaler. I slutten av juli og begynnelsen av august er det tre kardinaler som fyller åtti år og dermed mister retten til å delta i et pavevalg, nemlig sveitseren Gilberto Agustoni, italieneren Lorenzo Antonetti og puertoricaneren Luís Aponte Martinez. Dermed vil antallet kardinalelektorer igjen være nede på 120, som er den gjeldende grensen som pave Paul VI (1963-78) i sin tid fastsatte, men som paven selv når som helst kan velge å se bort fra. I løpet av året mister enda to kardinaler sin valgrett; Rosalio J. Castillo Lara SDB fra Venezuela (4. september) og franske Roger Etchegaray (25. september).
Kathpress 14. juli 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
14. juli 2002