Detaljer om synodeforsamlingen i oktober 2024

check-osv-second-synod-session-to-open-with-penitential-liturgy-66e9167802082_600.webp

GA DETALJER: Fra venstre til høyre: p. Costa, mgr. Battocchio, kardinal Grech, kardinal Hollerich og Paolo Ruffini. Foto: Vatican Media

 

Kardinalene Grech og Hollerich, sammen med pater Costa og monsignore Battocchio, skisserte detaljer om synodens generalforsamling i oktober på en pressekonferanse i Vatikanet som ble ledet av prefekten for Dikasteriet for kommunikasjon. Paven vil lede en botsfeiring med vitnesbyrd fra ofre for overgrep, krig og likegyldighet overfor migrasjon. Det som er nytt inkluderer fire offentlige fora, og to biskoper fra Kina vil delta igjen.

 

Tekst: Tiziana Campisi og Salvatore Cernuzio, Vatican News
Oversettelse: Øyvind Johannes Vardenær Evenstad

 

Synoden er en tid for bønn, «den er ikke et partimøte», men en «kirkelig forsamling som ber». Den er en tid for å lytte til Guds ord og Ånden, og en anledning til å be Gud om tilgivelse for Kirkens synder. Kardinal Mario Grech, generalsekretær for synodens generalsekretariat, presenterte den andre sesjonen av Bispesynodens 16. ordinære generalforsamling, som vil bli avholdt i Roma fra 2. til 27. oktober 2024. Det skjedde under en pressekonferanse mandag 16. september. Han minnet om at pave Frans, ved åpningen av den synodale reisen 9. oktober 2021, fremhevet at «synodens hovedperson er Den Hellige Ånd».

Paolo Ruffini, prefekt for Dikasteriet for kommunikasjon og president for synodens informasjonskommisjon, introduserte bidragene som kastet lys over synodeforsamlingen i Den hellige stols pressekontor.

 

Åndelig retrett og botsvigilie

Kardinal Grech forklarte at i likhet med den første sesjonen vil denne andre og siste sesjonen av synoden om synodalitet bli innledet med en to dagers åndelig retrett 30. september og 1. oktober i Vatikanet, ledet av meditasjoner fra dominikanerpateren Timothy Radcliffe og benediktinermoren Ignazia Angelini. De vil lede bønner under synoden, sammen med kamaldulenserpateren Matteo Ferrari, som har ansvar for liturgiene, og munker fra klosteret i Camaldoli.

 

NTB_BGiwZm8L6bM.jpg

MØTE I PAUL VI-SALEN: Slik så det ut under første sesjon av Bispesynodens 16. ordinære generalforsamling, eller synoden om synodalitet, i oktober 2023. Foto: NTB / Reuters, Yara Nardi

 

Nytt av året er en botsvigilie etter retretten, som vil bli avholdt om kvelden tirsdag 1. oktober i Peterskirken og ledet av pave Frans. Den blir organisert av synodens generalsekretariat og bispedømmet Roma i samarbeid med Union of Major Superiors (USG) og International Union of Major Superiors (UISG), vil bli kringkastet av Vatikanets medier og er åpen for alle, spesielt unge mennesker. Det er «fordi Kirkens budskap er betrodd dem», sa kardinal Hollerich. Han understreket at «unge mennesker lider på grunn av våre synder og syndene i Kirken». Under feiringen vil det avlegges vitnesbyrd av tre personer som har opplevd synder som overgrep, krig og likegyldighet overfor den voksende migrasjonskrisen. Deretter vil det bekjennes spesifikke synder for å «anerkjenne oss selv som en del av dem som, gjennom unnlatelse eller handling, blir ansvarlige for lidelsen og skaden som uskyldige og forsvarsløse utsettes for», sa Grech.

Spesielt vil synder mot fred, skaperverket, urfolk, migranter, kvinner, familie, ungdom, synden å bruke læren som en stein mot andre, synder mot fattigdom og synodalitet (slik som en manglende evne til å lytte, eller synder som setter alles fellesskap eller deltagelse i fare) bekjennes. Paven vil avslutte med å be om tilgivelse fra Gud og hele menneskeheten på vegne av alle de troende.

 

Økumenisk bønn

En økumenisk bønnetjeneste vil også bli avholdt om kvelden 11. oktober i Vatikanet – nærmere bestemt på Protomartyrenes plass, der tradisjonen sier at Den hellige Peter led martyrdøden. Denne datoen markerer 62-årsdagen for åpningen av Det annet vatikankonsil. Til slutt, 21. oktober, vil det bli enda en dag med åndelig retrett som forberedelse til diskusjonen rundt utkastet til sluttdokumentet. Som kardinal Grech bemerket, vil det være «en veksling mellom personlig bønn, dialog og broderlig fellesskap i gjensidig lytting og kjærlighet».

 

NTB_S_LSy2ibg7M (1).jpg

SYNODELEDER: Kardinal Mario Grech deltar på avslutningsmessen i Peterskirken etter forrige synodeforsamling, 29. oktober 2023. Foto: NTB / Reuters, Yara Nardi

 

Fire fora åpne for alle

Et annet nytt innslag er fire teologisk-pastorale fora, som vil være åpne for alle, inkludert akkrediterte journalister. To av foraene vil finne sted 9. oktober, det ene om «Guds folk, misjonens subjekt» i jesuittenes kuriehall, og det andre om «Biskopens rolle og autoritet i en synodal kirke» på Det pavelige patristiske institutt Augustinianum. De to andre foraene vil bli avholdt 16. oktober. Temaene vil være «Gjensidige relasjoner mellom den lokale og den universelle kirke» i jesuittenes kuriehall og «Utøvelsen av primatet og Bispesynoden» på Augustinianum. Disse foraene vil involvere teologer, kanonister (kirkerettseksperter), biskoper og andre, med mulighet for dialog. Foraene vil også være tilgjengelige på nett ved behov.

 

Antall deltagere på synoden

Kardinal Hollerich forklarte at antallet deltagere på denne andre sesjonen er omtrent det samme som på den første: 368 stemmeberettigede medlemmer, inkludert 272 biskoper og 96 ikke-biskoper. Det har vært 26 endringer, hovedsakelig utskiftninger. Det er åtte spesielt inviterte, mens antallet broderdelegater har økt fra 12 til 16, noe som gjenspeiler søsterkirkenes økende interesse for den synodale reisen. Han bekreftet også at to biskoper fra Kina vil være til stede.

 

Se video fra pressekonferansen her

 

Les mer