Den hellige Colman (irsk: Colmán, lat: Colmanus) McO’Laoighse (mac Ua Laoise, mac Ua Laoighse) levde i Irland på 500-tallet. Han kalles også Kolumban (Columbanus). Han var en etterkommer etter Lughaid Laoiseach, som grunnla kongeriket Laois. Han kalles ofte Mac ua Laoise for å skjelne ham fra de mange andre Colmaner som finnes i de irske martyrologiene. Han var en disippel av de hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97) og Fintan av Clonenagh (d. 603).
Etter flere år som novise på Iona dro han en gang sent på 500-tallet tilbake til Irland, hvor han grunnla et kloster i Oughaval (Tulach mac gComhghaill, Nuachongbáil, Druim Togha, noen ganger kalt Oakvale) i sognet og baroniet Stradbally i grevskapet Laois (tidligere Queen's County, Leix, Laoighis) i provinsen Leinster i det østlige Irland. Nøyaktig når grunnleggelsen skjedde, er ikke klart, men det var noe før Fintans død rundt 595. Colman ledet dette klosteret som abbed til sin død.
Forfatteren av samlingen av helgengenealogier i Book of Leinster, Aodh Mac Criomhthainn, hadde forbindelser med kirken i Oughaval. Det var fra dette stedet hans bok fikk sitt tradisjonelle navn Leabhar na Nuachongbhála eller Book of Oughaval. Det er derfor ikke overraskende at han viet spesiell oppmerksomhet til de to sønnene av Comhghall som var assosiert med stedet, Colman og Seanach, og han gjengir deres slektstavler to ganger i lett avvikende versjoner. I ingen av tilfellene er det imidlertid noe spørsmål om stammetilhørigheten til helgenene, som tilhørte en gren av Laoighse som bodde i området rundt Oughaval. Fra første gang han nevnes var Colman kjent med referanse til denne klanen, noe som er vist av biografien om Kolumba av Iona skrevet av den hellige Adomnán av Iona (Adhamhnán) (ca 624-704). Denne biografien forteller at Kolumba hadde en visjon av engler som bar sjelen til den hellige biskop Colman av Maca Laoighse til himmelen, og at reisende senere stadfestet at biskopen hadde dødd den natten det var tale om.
Begge de to skytshelgenene for Oughaval, Colman (noen ganger kalt Colum) og Seanach – hvis den sistnevnte er den samme som Seanach Garbh (= grov) – skal ha etterfulgt Fiontan som abbed av Clonenagh, en kirke som også familien til Aodh Mac Criomhthainn hadde en nær forbindelse til.
Året for Colmans død er ikke kjent, men det kan tas for gitt at han døde før Kolumba av Iona, som døde i 597. I martyrologiet fra Tallaght står han som Colman mac h Laighsi med minnedag 15. mai. Dette er en dag da flere av hans navnebrødre også avgikk ved døden, og siden Kolumba også ble minnet på denne dagen, mener noen forskere at alle disse sannsynligvis opprinnelig representerte lokale feiringer av Kolumba.
Bare noen få rester er igjen av dette klosteret, ettersom steinene derfra ble brukt til et mausoleum på 1700-tallet. Rundt 1994 bygde den russisk-ortodokse kirke en kirke viet til denne helgenen i nærheten av Oughaval på land til Stradbally Hall.
Roten til navnet Colmán er Colum, og fordi den høyt elskede Kolumba av Ionas irske navn var Colum Cille, ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.
Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.
Kilder: Attwater/Cumming, Benedictines, Bunson, Ó Riain, KIR, celt-saints, en.wikipedia.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 16. februar 2000