Hopp til hovedinnhold
Minnedag:

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) hadde tilnavnet Iomramha («sjøreise»). Han knyttes til Inishmore, den største av Aran Islands (Ára) i baroniet Aran i grevskapet Galway i provinsen Connacht i det vestlige Irland. Den helgenen som kalles Colman Iomramha av Ára i listen over homonyme helgener, er uten tvil den samme som Mocholmóg sønn av Colman av Inishmore, som Uí Chorra blir sagt å ha fortalt historien til om sin berømte iomramh («sjøreise»).

I notisen på hans fest den 21. november gjengis hans navn som Colmán sønn av Comán (en variantform av Colman), og han lokaliseres i Inisheer (Ára Oirthir). Ettersom dette også er festen for den hellige Kolumban av Bobbio i Italia, kan Colmans «sjøreise» ha vært til kontinentet. Ifølge en gammel irsk omgjøringstabell var Mocholmóg sønn av Comán av Aran en av de fire hovedvismennene i Irland.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97) ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012