Den hellige Comasia var en martyr i Roma på et ukjent tidspunkt. Hennes relikvier ble i 1645 overført fra St. Agnes-katakombene ved Via Nomentana i Roma til basilikaen St. Martin i Martina Franca i provinsen Taranto i regionen Puglia i Sør-Italia. Da den hellige konvoien kom frem til Martina Franca, ble den klare himmelen skjult bak skyer, og det falt rikelig med regn, noe som forhindret kapittelet i kollegiatskirken St. Martin i å ta over de hellige relikviene. Prosesjonen ble tvunget til å søke tilflukt i kapellet San Nicola del Pendino extra moenia («utenfor murene»), nå i ruiner.
Da det kom et øyeblikk med pause i regnet, gikk kapittelet for å bringe relikviene til kirken, men igjen ble de stanset av et voldsomt regn ved inngangen i muren, som tvang dem til å søke tilflukt i kapellet San Vito dei Greci, som lå rundt hundre meter fra det andre. Det himmelske regnet stanset ikke, men noen dager senere bestemte kapittelet seg for å trosse alt regnet som kom ned fra himmelen, og de gikk i prosesjon med relikviene fra San Vito til kirken San Martino.
Et lignende mirakel skjedde i 1714, da det kom et sølvrelikvar i form av en statue fra Napoli. Den hellige (de visste ikke navnet, så hun ble kalt Santa Come Sia og derav Comasia) var fra 600-tallet alltid påkalt i tider med tørke. Da ble hennes skrin brakt i botsprosesjoner gjennom gatene i landet, og straks begynte det å regne. En av de siste prosesjonene gikk i 1908.
I dag er navnet Comasia med diminutivformen Sietta dessverre gått ut av bruk, akkurat som man ikke lenger går i prosesjon med relikvieskrinet under spesielle forhold. Den siste gangen den helliges knokler ble båret i prosesjon gjennom gatene i byen, var skytshelgenens dag i juli 2000, og da ble relikviene båret på skuldrene av kvinner fra Martina Franca som bar martyrens navn.
En fersk teori er satt frem av professor Giuseppe Calella, diakon i Martina Franca, som sier at navnet Comasia kommer fra et gresk ord som betyr «høytidelig overføring» og faktisk bare betyr den høytidelige translasjonen da relikviene kom til Martina Franca. Minnedagen er 5. november.
Kilder: santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 23. mai 2012