Hopp til hovedinnhold
Minnedag:

Den hellige Cynfarch Gul levde på et ukjent tidspunkt i Wales. Han var sønn av Meirchion av slekten til den hellige Coel Hên (Godebog), og han var gift med den hellige Nyfain, datter av den halvt legendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales. De ble foreldre til den berømte Urien Rheged, Lleuddun Luyddog og Efrddyl.

Han var en brytonisk nordlig høvding og stamfar til stammen Cynferchyn, en av de tre store stammene fra nord. Han opptrer i Bonedd Gwyr y Gogledd, et dokument som samlerne av de sene Achau’r Saint i Iolo-manuskriptene tok fatt i og tilpasset skamløst, og dermed har Cynfarch i likhet med de andre krigerne fra nord noe sent blitt betraktet som en walisisk helgen.

Notisen i Iolo-manuskriptene erklærer at han «grunnla en kirke i Maelor kalt Llangynfarch, som ble ødelagt av de hedenske sakserne på tiden for slaget ved Bangor Orchard (613)». Den kirken som åpenbart menes, er den i Hope i Flintshire, men sognet ble tidligere kalt på walisisk Llangyngar og Plwyf Cyngar, ikke Cynfarch, og vaken falt på 11. november (korrekt den 7.), minnedagen for den hellige Cyngar, ifølge Edward Lhuyd.

Det finnes imidlertid en kirke i Denbighshire som tidligere var viet til en St. Cynfarch, men som senere, i normannisk tid, viet til Jomfru Maria. Det som menes, er kirken i Llanfair Dyffryn Clwyd, hvor det en tid var et bilde av «Sanctus Kynvarch» i et av vinduene. Vi har her, som i mange andre tilfeller, en obskur walisisk helgen som har måttet vike plassen for den latinske kristenhetens favoritthelgen.

Minnedagen for Cynfarch, 8. september, opptrer i kalenderne i Iolo-manuskriptene og The Prymers av 1618 og 1633. Denne dagen, som også er Marias fødselsdag, kan ha blitt satt inn som hans minnedag fordi den var vaken i Llanfair. Det er klart at det var en walisisk helgen som tilhørte Nord-Wales og en annen i Sør-Wales som bar det totemistiske navnet Cynfarch.

Kilder: Baring-Gould (4) - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. november 2011