I andre halvdel av 400-tallet begynte innflyttere fra Bretagne å etablere nye grunnleggelser i det nordre og vestlige Wales. En av disse gruppene ble ledet av Cadfan. Han reiste sammen med sin fetter, den hellige Paternus (Padarn), og gruppen skal ellers ha bestått av hans hellige fetter Tydecho og hellige venn Cynllo, dessuten Cynon (Cynan) og de hellige Dochtwy (Dochdwy), Mael, Sulien, Tanwg, Eithras (Ethrias), Llywen, Llyfab, Tegwin (Tegwyn), Trunio, Maelrhys (Maelrys), Henwyn, Tedai, Trillo, Liechid, Baglan, Meilir, Fflewin, Gredifael, Lleuddad, Sadwrn, Gwyndaf, Ilar, Cristiolus, Rhystyd og mange flere. De skal i alt ha vært 847, men da er det snakk om tre grupper. De ble kalt Gwelygordd eller «Den hellige klanen av Emyr Llydaw».
I likhet med Cadfan og resten av hans ledsagere var han en tid en «helgen» (munk) i Bangor Illtyd og Bangor Catwg, og da Cadfan dro til Bardsey Island og grunnla Bangor Enlli, fulgte Cynon med ham i likhet med nesten alle hans andre «helgener og lærde menn». Der ble han Cadfans cynghellawr eller kansler.
Cynon betraktes vanligvis som skytshelgen for Tregynon i Montgomeryshire og Capel Cynon i Cardiganshire, men det fortelles ikke med hvilken autoritet. Tre kilometer nordøst for landsbyen Llanbister i Radnorshire ligger det et gammelt familiesete kalt Croes Cynon. Han har blitt forbundet med dette stedet. Der blir det sagt at hans kors var, hans eneboercelle var gravd inn i klippen som ble kalt Craig Cynon, og hans drikke var vannet fra Nant Cynon!
Forfatteren Browne Willis (1682-1760) sier at Tregynon var viet til en «St. Knonkell», med minnedag den 9. november, og med det menes uten tvil Cynon, ettersom det ikke fantes noen helgen ved navn Knonkell. Hans minnedag står ikke i noen av kalenderne.
Cynon var en gang et temmelig vanlig navn. Flere klerikere ved navn Cynon nevnes i The Book of Llandaff (Llan Dâv) fra 1100-tallet.
Kilder: Baring-Gould (4) - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 16. november 2011