De hellige Digna og Emerita (Merita) var to unge romerske jomfruer som led martyrdøden rundt år 259 under keiserne Valerian (253-60) og Gallienus (253-68). De døde mens de sto for sine dommere og ba. Deres levninger ble bare slengt bort, men ble berget av de kristne og ærefullt gravlagt i Commodilla-katakomben ved Via Ostiense sammen med relikviene av de hellige Felix og Adauctus.
I Commodilla-katakomben fantes graven til en Emerita, og i 757 eller 767 overførte pave Paul I (757-67) relikviene derfra til kirken San Marcello al Corso inne i Roma, hvor de ble skrinlagt. På grunn av en feilaktig lesning av en inskripsjon, ble relikviene regnet som fra to martyrer. På midten av 800-tallet ble det laget en legende etter forbilde av den om Afra av Augsburg. Det er mulig at Digna og Emerita i virkeligheten var en enkelt person, jf. den hellige Dignamerita av Brescia.
I det førkonsiliære Martyrologium Romanum var deres minnedag 22. september:
Romæ passio sanctarum Virginum et Martyrum Dignæ et Emeritæ, sub Valeriano et Gallieno; quarum reliquiæ in Ecclesia sancti Marcelli asservantur.
I Roma, lidelseshistorien til de hellige jomfruene og martyrene Digna og Emerita, under Valerian og Gallienus. Deres relikvier er bevart i kirken St. Marcellus.
I den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004) er minnedagen fortsatt 22. september, men nå nevnes bare Emerita:
Romæ in cœmetério Commodíllæ via Ostiénsi, commemorátio Sanctæ Eméritæ, mártyris.
I Roma i Commodilla-katakomben ved Via Ostia, minnet om den hellige Emerita, martyr.
På 900-tallet, sannsynligvis under pave Johannes XIII (965-72), ble noen av deres relikvier overført til Metz i Frankrike av den salige Teoderik I av Metz (ca 929-84). Der oppsto det en ny lidelseshistorie. Det er også bevart en notis som sier at en munk ved navn Felix den 5. april 838 kom til Fulda i Tyskland med levningene av de hellige Kornelius, Callistus, Agapitus, Georg, Vincent, Maximus, Cecilia, Eugenia, Digna, Emerita og Kolumbana.
Kilder: Benedictines, Bunson, MR2004, CSO, CatholicSaints.Info, Heiligenlexikon, santiebeati.it, en.wikipedia.org, nominis.cef.fr, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 13. mars 2014 – Oppdatert: 23. november 2016