Den hellige Donatian (Donas; fr: Donatien, Donat) levde på 300-tallet. Han var romersk av fødsel og ifølge overleveringen sønn av Kornelius og Lucina. Faren var hærfører og ble sendt til Gallia for å slå ned en oppstand. Gutten ble dyttet i elven av en tjener, og etter oppfordring fra den hellige pave Dionysius (259-68), som tilfeldigvis var til stede, ble et hjul med fem lysende talglys satt på elven. Der hvor hjulet ble stående, ble han dratt levende opp av elven.
Donatian ble den syvende eller åttende biskop av Reims i Frankrike fra 360 til sin død i 390. Vi vet nesten ingen ting om hans liv, så han er kanskje mest kjent for kunstverk som forestiller ham. Noen av hans relikvier som på 800-tallet ble gitt til den hellige Ansgar av Corbie, deretter oppbevart i Thouront, ble i 863 overført av grev Baudouin I av Flandern fra kirken Saint-Agricol i Reims til kirken Notre-Dame i Brugge/Bruges (Brügge), som på den tiden var hovedstad i grevskapet Flandern. Donatian har siden vært æret som skytshelgen for Brugge og katedralen der er viet til ham. Hans minnedag er 14. oktober i Martyrologium Romanum og propriene i Reims og Brugge. I Brugge feires i tillegg translasjonen av relikviene den 30. august (7. mai nevnes også).
Den ikonoklastiske franske revolusjonen kom dit i 1799 og ødela katedralen. I 1806 ble relikviene lagt i et nytt skrin. Kulten for denne helgenen er spesielt stor i Flandern, særlig i Brugge, så det er ikke rart at bildene av ham spesielt ble produsert i denne byen. Der oppsto «Brugge-skolen», den store flamske kunstskolen på 1400-tallet. Donatian sammen med Madonna tronende med barnet og St. Georg som presenterer den viktigste, oppdragsgiveren kannik Van der Paele, er avbildet i et mesterverk av den flamske maleren Jan van Eyck. I dette og andre malerier har den hellige biskop i tillegg til tegnene på hans biskoppelige verdighet, i hånden et hjul med fem tente lys til minne om miraklet som skjedde med ham i elven. Donatian påkalles mot flom og katastrofer forårsaket av vann.
Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Heiligenlexikon, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 12. oktober 1998