Den hellige Eberhard levde på 1300-tallet og var en sauegjeter fra Tüntenhausen ved Freising i Bayern. Han skal ha hatt mirakuløse evner, og legenden forteller at der hvor han støtte gjeterstaven ned i jorden, vokste det opp et tre. Flere sikre fakta om hans liv finnes ikke. Han døde rundt 1370.
Siden 1938 har hans relikvier hvilt i sognekirken St. Michael i Tüntenhausen i et glasskrin som ble gitt av kardinal Faulhaber av München. Den opprinnelige graven ble lukket, og man kan ikke lenger ta med seg jord fra den, slik de troende pleide å gjøre tidligere. Hans minnedag blir feiret den 28. september, men 12. september nevnes også. Han fremstilles alltid som gjeter, gjerne knelende mellom okser.
Det var fremfor alt bøndene som æret Eberhard og ba til ham når dyrene var syke eller de ba om beskyttelse mot sykdommer. De hentet også jord fra hans grav og blandet i foret til de syke dyrene, og det er offisielt bevitnet at den gråhvite jorden virkelig ga mange syke dyr helsen tilbake.
Den 13. mai 1984 feiret medlemmene av den lille sognet Tüntenhausen at det var 250 år siden pave Klemens XII (1730-40) helligkåret deres egen helgen i 1734. Denne helligkåringen står imidlertid ikke nevnt i Helligkåringskongregasjonens Index ac status causarum, som er en liste over alle salig- og helligkårede siden 1588. Det var premonstratenserordenen som drev frem hans helligkåring, og det ble i dokumentene den gangen slått fast at hans kult hadde bestått i «uminnelige tider».
Kilder: Schauber/Schindler, Melchers, Bautz, Heiligenlexikon - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 7. mai 2014