Den hellige Ernan av Hinba (500-t)
Minnedag: 22. desember
Den hellige Ernan (Ernán, Ernaan) levde på 500-tallet i Irland. Han var sønn av Dima, sønn av Noe fra klanen Cathaeir Ivor (Adomnán, Vita Columbae, utgitt av Reeves, noter, s 263). Hans søster var Ethnea (Ethne, Eithne), som var mor til den hellige Kolumba av Iona (ca 521-97). Han var altså Kolumbas onkel eller morbror (sancti avunculus Columbae). Han var også en av de tolv ledsagerne som fulgte Columba fra Irland til Iona i 563. Alle de tolv skal ha vært slektninger av Kolumba.
I den hellige Adomnán av Ionas (ca 627-704) biografi om Kolumba fra sent på 600-tallet er det tilføyd en liste over de tolv ledsagerne, trolig stammer listen fra tidlig 700-tall og kommer fra arkivene på Iona:
- Den hellige Baithin av Iona (536-599), Kolumbas fetter, sønn av Brenaron (Brenden). Han etterfulgte Kolumba som abbed av Iona (597-99).
- Cobthach, bror av Baithin
- Den hellige Ernan av Hinba, Kolumbas onkel
- Diarmait (Diormitius), Kolumbas tjener
- Rus og
- Fiachnae (Fichnae, Fechno), sønner av Ruadán (Eodain)
- Scandal mac Bresail maic Énda maic Néill
- Lugaid moccu Temnae (Luguid Mocnthemne)
- Den hellige Eochod (d. 597) (Eochaid)
- Tochannu moccu Fir Chete (Tochanna Mocufircetea)
- Carnán mac Branduib maic Meilgi
- Grillán (Grillaan)
Kolumba utnevnte sin onkel Ernan til superior for kommuniteten som han selv hadde etablert på øya Hinba. Denne øyas identitet er ikke etablert med sikkerhet. Det kan være Canna, rundt seks kilometer nordvest for Rùm (Adomnán, Vita Columbae, utgitt av Reeves, noter, s 264), men mer sannsynlig er den Eilean-na-Naoimh (Eileach an Naoimh), en av The Gaveloch Isles, mellom Scarba og Mull (Joseph Thomas Fowler (1833-1924), Adamnani Vita S. Columbae (Oxford 1894), s 87). Andre kandidater er øyene Jura, Seil og Oronsay.
Hinba var et favoritt-tilfluktssted for Kolumba. Der fikk han besøk av de hellige Comgall av Bangor (ca 516-ca 602), Canice av Aghaboe (516-ca 600), Brendan Sjøfareren (484-577) og Cormac Ua Liathan (d. 575). Etter anmodning fra disse hellige mennene feiret Kolumba messen, og under den så Brendan en lysende ildkule over Kolumbas hode. Den fortsatte å brenne og steg opp som en ildsøyle inntil de hellige mysterier var fullført (Vita Columbae, 3.17). Ved en annen anledning, mens Kolumba besøkte Ernans kloster på Hinba, ble han benådet med himmelske visjoner og åpenbaringer som varte i tre dager og netter (Vita Columbae, 3.18).
Det keltiske monastiske systemet gjorde bruk av isolerte retrettsentere som de kalte «ørkener», og det var to eller flere mindre monastiske grunnleggelser som var assosiert med Iona. En av dem var Mag Luigne på øya Tiree, den vestligste av De indre Hebridene, mens Hinba var den andre og Kolumbas favorittsted for en periode med kontemplasjon. Det kan også ha vært lignende avsidesliggende kolonier på Elene Insula utenfor Islay og på Scia (Skye).
Ernans død var tragisk. Han ble rammet av en sykdom og ønsket å bli båret til Iona. Kolumba gledet seg stort da han kom og skyndte seg for å møte ham. Ernan skyndte seg også, men da han var 24 skritt fra sin nevø, falt han til jorden og døde. Dermed var Kolumbas profeti oppfylt at han aldri mer ville treffe Ernan i live (Vita Columbae, 1.45). Ernan ble gravlagt på stedet for sin død, og et steinkors ble reist på dette stedet.
Ernan av Hinbas minnedag er 22. desember. St Ernan’s Kirk i landsbyen Aridhglas på Isle of Mull i grevskapet Argyll and Bute i Skottland er vigslet til ham. Det er samme dag som den hellige Ernan den yngre (d. ca 640), som var Kolumbans nevø, sønn av hans bror Eogan (Eoghan), og lett blandes sammen med Ernan av Hinba, Kolumbans onkel.
Ernan er navnet på flere irske helgener. Hagiografen John O’Hanlon (1821-1905) regner i Lives of the Irish Saints (Dublin, 1875) opp 25 helgener med navnene Ernan, Ernain eller Ernin, og det er derfor ikke overraskende at deres biografier har blitt blandet sammen. I tillegg til Ernan av Hinba og Ernan den yngre har vi med de hellige Ernan av Cluvain-Deoghra og Ernan av Torach.
Kilder: Benedictines, CE, en.wikipedia.org, celt-saints, celticsaints.org, celticadvent.blogspot.com, senchus.wordpress.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 22. desember 2008 - Oppdatert: 20. januar 2016