Den hellige Ebba (Æbbe, Ebbe) den Yngre ble født på begynnelsen av 800-tallet i England eller Skottland (?). Hun var abbedisse i klosteret Coldingham på kysten av Northumbria, nord for Berwick i Merse i Berwickshire ved grensen til Skottland (Berwickshire er nå en del av regionen Borders i Skottland). Dette klosteret var grunnlagt to hundre år tidligere av hennes navnesøster Ebba den eldre, som også var den første abbedissen, og det var nå det største klosteret i Skottland. Det var opprinnelig et dobbeltkloster, men etter den ødeleggende brannen i 686 ble det kanskje gjenoppbygd som et rent nonnekloster, for historien om Ebba den Yngre nevner ikke noen munker.
I følge Chronica Majora av Matthew Paris, som kanskje bruker en eldre, tapt kilde fra Tynemouth, led Ebba martyrdøden sammen med sin kommunitet i Coldingham da danske vikinger angrep rundt 870. Men historien finnes ikke hos noen andre enn Matthew Paris. Skotske historikere mener vikingangrepet skjedde i 874. De erobrende vikingene navngis delvis som de grusomme danske piratene Hinguar og Hubba, eller i en annen versjon de syv piratsønnene av Ragner Lothbroc, konge av Sjælland og Uppsala, som etter å ha beseiret Norge, invaderte England.
Vikingene hadde et rykte for massakre og voldtekt, og de ankom til klosteret kort etter at Ebba hadde advart sin kommunitet. Hun samlet alle søstrene i kapittelhuset og oppmuntret dem til å følge sitt eget eksempel. Hun ville vokte sin jomfruelighet med alle midler, og hennes metode var å skjære opp nese og lepper med en barberkniv. Dette ble også gjort av de andre nonnene, og de må ha vært et fryktelig syn. Angriperne ble så frastøtt av deres fremtoning at de vek tilbake, så nonnene slapp å bli voldtatt. Men vikingene vendte snart etter tilbake og brente ned klosteret med alle dets innbyggere. Det skal ha skjedd den 2. april 870. I den samme ekspedisjonen ble mange andre klostre også ødelagt og innbyggerne massakrert.
Det finnes ingen bevarte skrifter om denne Ebba som er eldre enn Matthew Paris, men det kan ha vært noe blant de tapte manuskriptene fra Tynemouth. Det var heller ingen gammel kult, men det fantes et skrin på 1200-tallet. En minnedag er den angivelige dødsdagen 2. april, men noen kilder nevner også 5. oktober, 23. august og 25. august (som egentlig er minnedag for Ebba d.e. Et manuskript fra Coldingham nevner en kuriøs fest for en vigsling av et alter for den hellige Ebba den 22. juni – det kan referere til denne Ebba (eller hennes navnesøster).
Kilder: Farmer, Benedictines, Bunson, Schauber/Schindler, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Heiligenlexikon, en.wikipedia.org, britannia.com, celt-saints, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 13. mai 1998