Engratia gjennomgikk fryktelig tortur i Zaragoza, men det ser ut til at hun overlevde denne torturen. Likevel minnes hun som martyr på grunn av sine lidelser. Hennes minnedag i Martyrologium Romanum er 16. april. Hennes navn finnes i en rekke former, og hennes kult var svært populær i Spania og i Pyreneene. En kirke i Zaragoza er viet til henne.
Hun nevnes i en hymne av den hellige Prudentius (348-ca 410), som bodde i Zaragoza, og han beskriver hennes tortur i grafiske detaljer. Hun nevnes sammen med den hellige Optatus og hans ledsagere (De atten Zaragoza-martyrene: De hellige Optatus, Lupercus, Successus, Martial, Urban, Julia, Quintilian, Publius, Fronto, Felix, Caecilian, Eventius, Primitivus, Apodemius, og fire ved navn Saturnin), som ble drept i 304 og som også minnes 16. april. Det er usannsynlig at hun led martyrdøden samtidig med dem, trolig levde hun senere på 300-tallet.
Optatus og hans ledsagere ble spesielt æret i kirken som var viet til Engratia. I anledning av synoden i Zaragoza i 592 ble kirken konsekrert på nytt og det ble skrevet en spesiell messe som ble kjent som «Messen for St. Engratia eller for De atten martyrer». Re-konsekreringen skjedde den 3. november.
En gruppe som kalles «De utallige Zaragoza-martyrene» (Caius og Crescentius og deres ledsagere) ble minnet i Martyrologium Romanum den 3. november. Mye tyder på at «de utallige» martyrene og «de atten» er samme gruppe.
Kilder: Attwater/Cumming, Butler (IV), Benedictines, Bunson, KIR, CSO, santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 1. juli 1999