Den hellige Fintan (Fiontan; lat: Fintanus) med tilnavnet Fionn («lys») levde på et ukjent tidspunkt i Irland. Han var sønn av en Eoghan, men genealogene var ikke enige om han tilhørte Cianachta eller, gjennom en forvirret rekke av navn, til Eoghanachta fra den sørlige provinsen Munster. En del av Cianachta, kjent som Cianachta Breagh, hadde land hovedsakelig i baroniet Ferrard i grevskapet Louth i den østlige provinsen Leinster.
Ettersom Fintan var prest og abbed i Dromin (Druim Ing/Fhinn) i baroniet Ardee i Louth, noe som tyder på at han tilhørte Cianachta. Dromin skal ha ligget i området til Uí Sháegháin, som kontrollerte klosteret Dunleer (Lann Léire), som lå nær Dromin, men i baroniet Ferrard.
Fintans mor var kjent som Neamh av Luaighne, et navn som ble brukt på et området i nærheten av Tara. Ikke langt fra Tara, nær Rosnaree ved elven Boyne, var en kirke kalt Lann Maoil Duibh også assosiert med en helgen ved navn Fintan.
Ifølge martyrologiene ble Fintans minne feiret i Dromin den 10. oktober, selv om lokal skikk tilsa at den ble feiret to dager tidligere. Den helgenen som kalles Fiontan mac Tál som ifølge martyrologiene ble feiret den 9. oktober, er trolig den samme som skytshelgenen for Dromin. Fiontan blandes noen ganger sammen med den hellige Finnian av Clonard.
Det finnes to skoler når det gjelder opprinnelsen av navnet Fintan, en avleder det fra fionn (lys, hvit) + sean (gammel), den andre mener at det er sammensatt av fionn og teine (ild). Det er et av de vanligste helgennavnene med over femti representanter på listen over homonyme helgener. Den viktigste er den hellige Fiontan av Clonenagh i grevskapet Laois. Flere helgener ved navn Fiontan er bedre kjent under den hypokoristiske formen Munna (gr: ὑποκoριστικος; hypokoristikos; det vil si kjælenavn). Munna eller Munnu er utledet fra mo-fhionna.
Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 10. juni 2013