Hopp til hovedinnhold
Minnedag:

Den hellige Fintan (Fiontan; lat: Fintanus) levde i Irland. Han var sønn av Eachaidh og hans mor blir sagt å ha vært Aighleann datter av Léinín, søster av den hellige Colman av Cloyne. Fintan er kjent fra en notis i samlingen av helgengenealogier (Corpus Genealogiarum Sanctorum Hiberniae) som knytter ham og en rekke søsken til Ceinéal Laoghaire i grevskapet Meath i den østlige provinsen Leinster. En av hans søsken var den hellige Colman av Myshall (Colum), som knyttes til de samme to kirkene som ham selv, Lughaidh, skytshelgen for Teernacreeve, Naiannidh av Kiltoom, Muireadhach av Killela og Comaigh datter av Eacha.

Fintan var knyttet til Myshall (Midhíseal) i baroniet Forth i grevskapet Carlow i den østlige provinsen Leinster og til Slanore (Snámh Luthair) i sognet Kilmore i baroniet Loughtee Upper i grevskapet Cavan i den delen av den nordlige provinsen Ulster som er en del av republikken Irland. Hans festdag var 1. januar, som ifølge en kilde ble feiret på et sted kalt Bealach. Denne festdagen delte han med en Colman mac Eachaidh (muligens hans bror) og en Fintan mac Toictheach (Taictheach), trolig hans dobbeltgjenger. Ettersom denne dagen var bare to dager unna festdagen for den hellige Fintan av Doon den 3. januar, mener noen forskere at de tre helgenene representerer den samme opprinnelige kulten.

Det finnes to skoler når det gjelder opprinnelsen av navnet Fintan, en avleder det fra fionn (lys, hvit) + sean (gammel), den andre mener at det er sammensatt av fionn og teine (ild). Det er et av de vanligste helgennavnene med over femti representanter på listen over homonyme helgener. Den viktigste er Fiontan av Clonenagh i grevskapet Laois. Flere helgener ved navn Fiontan er bedre kjent under den hypokoristiske formen Munna (gr: ὑποκoριστικος; hypokoristikos; det vil si kjælenavn). Munna eller Munnu er utledet fra mo-fhionna.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. juni 2013