Hopp til hovedinnhold
Minnedag:

Den hellige Junian (fr: Junien; lat: Junianus) ble født i 500 eller 501 i området «Briosso», som nå kalles Briançais eller Brioux, nær eller på et gods ved navn «Champagné», som fortsatt eksisterer som Champagné-le-Sec i departementet Vienne i regionen Poitou-Charentes, fra 1/1 2016: regionen Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes. Dette var en sammenslåing av tre tidligere regioner, men det resulterende navnet ble alt for langt og kronglete, så den 28. september 2016 ble det nye navnet på regionen vedtatt til Nouvelle-Aquitaine med virkning fra den 30. september 2016. Den er den største av de nye franske regionene.

Junian fikk sin utdannelse av sine foreldre, som var av galloromansk adel. Selv om hans navn utvilsomt er av hedensk opprinnelse og kommer fra de romerske gudene Juno/Jupiter, var han viet til å tjene Gud fra sin tidligste barndom og ble instruert i alle de åndelige og humanistiske vitenskaper som det ble undervist i på den tiden. Allerede som barn lengtet han etter å leve som eneboer. Etter at han under bønn, lesing og betraktning av Den hellige skrift hadde vokst til mann, slo han seg ned som eremitt på et sted som ble kalt Chaunay (Coloniacum).

Men mange som besøkte ham i hans ensomhet, tryglet ham om å få bli hans disipler. Han ga etter for deres bønner og lot seg prestevie for ikke bare å være far for munkene, men også lærer. I 559 ga kong Klotar I (511-58) ham som gave et stykke land for å grunnlegge et kloster etter den hellige Benedikts regel. Dette ble kommuniteten i det nåværende lille landsbyen Mairé-Levescault (Mairé-l’Evescault) i kantonen Sauzé-Vaussais i arrondissementet Niort i departementet Deux-Sèvres i regionen Nouvelle-Aquitaine, sør for Deux-Sèvres (ikke å forveksle med Mairé i samme område). Mairé-Levescault ligger litt over ni kilometer unna Champagné. Junian trakk seg ofte tilbake til sitt kloster i den lille cellen i Chaunay for å leve et fullstendig asketisk liv der.

Det isolerte stedet som han hadde fått av kong Klotar, vakte minner om hans barndomshjem, så Junian ga det navnet Mariacum – senere Mairé. «l’Evescault» ble lagt til etter en stor religiøs fest i Poitiers, hvor Junian ble invitert av dronning Radegunde, kong Klotar Is gemalinne, som opphøyde ham til samme rang som de andre biskopene (fr: Les Évêques) som var til stede. Derav navnet Mairé-l’Evescault. Junian forble en venn av dronning Radegunde, som selv grunnla klosteret Sainte-Croix i Poitiers.

Da Junian forutså at hans dødsdag nærmet seg, samlet han alle sine munker rundt seg, bestemte sin favorittdisippel Auremund (Ruremond, Annemond) til sin etterfølger, ga dem enda noen gode råd og formante dem spesielt til gjensidig kjærlighet. Etter at han hadde sagt farvel til alle og gitt dem fredskyss, oppga han sin ånd. Junian og Radegunde døde på samme tidspunkt, ved daggry den 13. august 587.

Junian ble først gravlagt ved Mariacum, men senere, da dette stedet nesten var forvandlet til en ødemark på grunn av stadig krigsuro, flyttet den siste abbeden for dette klosteret den 6. november 830 hans levninger til den nybygde kirken i Noailles (Noviliacum), tre timer fra Poitiers. I 1569 ble han gravlagt av frykt for de kalvinistiske heretikerne, men han ble aldri gjenfunnet.

Junians minnedag er dødsdagen 13. august, men den står ikke i Martyrologium Romanum. Han er skytshelgen for bøndene i Poitou. Junians kloster i Mairé ble delvis ødelagt under kongene Pipin den lille og Karl den store, men overlevde og besto i enda tusen år. Det ble tilslutt revet under Den franske revolusjon, og steinene ble brukt til lokale konstruksjoner, og landet ble igjen jordbruksland som det opprinnelig hadde vært.

Kilder: CSO, CatholicSaints.Info, Heiligenlexikon, en.wikipedia.org, nominis.cef.fr, zeno.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. november 2016