Hopp til hovedinnhold
Minnedag:

Den hellige Manchan (Manchán) var åpen bart kjent lokalt som Managhan, Monahan og Morris. Han er av dem som er inkludert i listen over homonyme helgener. Han huskes hovedsakelig for sin rolle i biografien om den hellige Caillin av Fenagh (600-t). Da Caillin følte at døden nærmet seg, instruerte han Manchan til å begrave ham på et sted ved navn Reilig Mochaomhóg, og etter tolv år grave opp hans levninger og plassere dem i et skrin med viktige relikvier han selv tidligere hadde brakt fra Roma.

Caillin blir også sagt å ha ytret på sitt dødsleie en dyster profeti til Manchan, som ga ham de siste sakramenter og etterfulgte ham som abbed av Fenagh i syv år før i sin tur ble etterfulgt av Cruimhthear («presten») Fraoch. Denne antatte etterfølgelsen var uten tvil influert av det faktum at alle de tre helgenene var skytshelgen for nabosogn i baroniet Mohill sør i grevskapet Leitrim i den vestlige provinsen Connacht i Irland, Manchan for sognet Mohill (Maothail).

Fraoch og Manchan ble også brakt sammen av forfatteren av biografien om den hellige Berach av Kilberry (Bereach av Termonbarry) (d. 595), en kirke som lå nær Mohill, på en forsamling av konger og helgener som ble holdt i Lissardowland i sognet Templemichael i grevskapet Longford i den østlige provinsen Leinster.

Selv om Manchans stamtavle ikke er bevart, kan han være identisk med sin navnebror, sønn av Fáilbhe, som var tilknyttet Ceinéal Boghaine, som har gitt navn til baroniet Banagh i grevskapet Donegal, ett av tre grevskaper (av ni) i den nordlige provinsen Ulster som er en del av republikken Irland.

Manchans fest ble feiret den 14. februar, dagen før festen for Berach av Kilberry, og den var anledning til et lokalt marked som hadde navn etter ham. Helgenens skrin ble dekket av et lag gull i 1166 etter instruks fra Ruaidhrí Ua Conchobhair, konge av Connacht. I 1430, muligens på helgenens festdag, drepte den lokale familien Mac Raghnaill en sønn av den mektige Ua Ruairc fra Bréifne, hvis ledsagere deretter søkte tilflukt i Manchans kirke.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. juli 2015