8. Den salige Paulus Yi Do-gi, koreansk legmann, ble født i 1743 i Cheongyang i Chungcheong-do i Sør-Korea. Han var pottemaker. Han aksepterte den katolske tro i sin hjemby og ble katolikk. Han kunne ikke lese, men han forsto Guds kjærlighet og kristne dyder på en autentisk måte. Paulus Yi brukte sin lille formue for å hjelpe til med å føre ikketroende til Kirken. Da han ble truet på grunn av sin tro, flyttet han fra sted til sted og prøvde hele tiden å spre evangeliet. Senere forlot han Cheongyang med sin familie og flyttet over fjellet til Jeongsan, hvor de bygde en ovn og startet et pottemakerverksted.
Jeongsa-forfølgelsen brøt ut i 1797 da Paulus Yi var 54 år gammel. En dag kom en ikketroende i nabolaget til ham og truet ham og sa: «Jeg kommer til å melde deg til politiet og fortelle at er en leder for katolikkene». Hans hustru ble skrekkslagen og ba ham om å flykte, men han sa resolutt at han ikke ville gå mot Herrens vilje, så han fulgte ikke hustruens råd. Han tok denne beslutningen også for ikke å gi et dårlig eksempel for neofyttene (de nydøpte).
Den 8. juni 1797, mens Paulus Yi arbeidet hjemme, brøt politiet inn for å arrestere ham. De fant et krusifiks og noen religiøse bøker. De slo ham og ga ham ordre om å fortelle dem hvor andre kristne holdt til, men han forble taus. Da ble han overført til regjeringskontorene i in Jeongsan, hvor han ble forhørt og torturert mange ganger. Noen ganger tok politiet ham til markedsplassen for å slå ham og ydmyke ham foran folkemengden, men han ga aldri etter. I stedet fortsatte han med å forklare modig Kirkens lære til dommeren som prøvde å tvinge ham til å falle fra troen.
Etter hvert som tiden gikk, led Paulus Yi av sult og den iskalde kulden, men han holdt den ut ved å tenke konstant på Jesus. En dag hørte han en engel si: «Herren er med deg». Han følte at han var omgitt av himmelsk salighet. På nyåret 1798 ble Paulus Yi brakt for dommeren og gjennomgikk forhør og tortur nok en gang. En dag forsøkte dommeren å få ham til å forråde Gud ved å love ham en offisiell stilling, men Paulus Yi svarte: «Selv om du gir meg hele landsbyen, kan jeg ikke gi avkall på min Herre». Han nektet å treffe sin hustru og de troende som besøkte ham, i frykt for at han kunne bli fristet.
Om morgenen den 22. juli kom politiet for å informere ham om at dette var hans henrettelsesdag. Paulus var lykkelig. Han ble tatt med til retterstedet i Jeongsan og ble grusomt torturert enda en gang. Folkemengden som var kommet for å se på henrettelsen, sluttet seg til politiet i å rope hånsord til ham. Paulus Yi bekreftet på nytt at han aldri ville forråde den katolske religion. Han så opp mot himmelen og ropte med høy røst: «Hellige mor Maria, jeg hilser deg!»
Paulus Yi ble slått så mye at han svimte av et par ganger, og hans ben ble knekt. Deretter ble han forlatt der han lå. To dager senere ga dommeren ordre om å undersøke om han var død og sa: «Hvis han ikke er død, drep ham». Politiet knuste hans legeme på grusomt vis og han døde som martyr. Kroppen hans hadde ikke lenger menneskelig form. Det var den 24. juli 1798 (den 12. juni etter månekalenderen) i Jeongsan i Chungcheong-do. Paulus Yi var 55 år gammel. Hans levninger ble gravlagt i henhold til dommerens ordre. Syv eller åtte dager senere kom katolikker fra Jeongsan for å se etter levningene. De tok dem med seg i hemmelighet til sin landsby og gravla dem.
De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).
Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.
Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 3. august 2014