Hopp til hovedinnhold
Minnedag:

43. Den salige Paulus Yi Guk-seung, også kalt Seong-gyeom, koreansk legmann, ble født i 1772 i Eum-seong i Chungcheong-do i Sør-Korea. Han kom fra en adelsfamilie og flyttet senere til Chungju. Hans pseudonym var «Miam».

Da han vokste opp, hørte han om den katolske religion som ble forkynt i regionen Chungju. For å lære mer om den nye to religionen, besøkte han Frans Xavier Kwon Il-sin som bodde i Yanggeun i Gyeonggi-do. Mens han lærte katekismen ble han berørt av Guds nåde og begynte å praktisere sine religiøse plikter ivrig. Da han vendte hjem, forsøkte hans leder å få ham til å endre mening, men forgjeves. Hans tro på Gud var ennå ikke sterk nok til at han ville gi sitt liv til Gud i martyriet. Dette indikeres av det faktum at han ble satt fri etter å ha blitt arrestert av politiet i Chungju under Eulmyo-forfølgelsen i 1795.

Men da han vendte hjem, angret han dypt på sin feiltakelse og svakhet og prøvde å gjøre bot for sine synder. Hans foreldre ønsket at han skulle gifte seg, men han nektet fordi han var redd for at han ikke kunne oppfylle sine religiøse plikter, og han bestemte seg for å forbli sølibatær, til tross for at hans foreldre fortsatte å insistere på ekteskap. Derfor flyttet Paulus Yi til Seoul for å unngå presset fra foreldrene.

Paulus Yi ble lærer, og han benyttet anledningen til å lære mange mennesker om den katolske tro. Han studerte katekismen med kirkelige ledere inkludert den salige Johannes Choe Chang-hyeon (nr 17) og Augustin Jeong Yak-jong (nr 18). Han hjalp Kirken med stor hengivenhet og mottok sakramentene fra den salige kinesiske presten p. Jakob Zhou Wen-mo (nr 2). Som et resultat ble Paulus Yis navn viden kjent. Da Shinyu-forfølgelsen brøt ut i 1801, ble hans navn gitt til politiet av de katolikkene som hadde blitt arrestert og forhørt. Politiet lette etter ham og fant ham. De tok ham med til politiets hovedkvarter. På veien fortsatte Paulus Yi å be konstant.

Da Paulus Yi kom frem til fengselet, møtte han Ko Gwang-seong fra Hwanghae-do som var på vei ut etter å ha avsverget sin religion. Paulus Yi rådet ham med sin lidenskapelige tro til å fortelle til den øverste funksjonæren: «Det var ikke jeg som forrådte min religion, men djevelen som narret meg og snakket gjennom min munn». Oppmuntret av Paulus Yi døde Ko Gwang-seong som martyr. Mens han gjennomgikk harde forhør og tortur, opplevde også Paulus Yi de samme fristelsene som Ko. Men Gud kjente Paulus Yis sanne hjerte og ga ham kraft til å bekjenne sin tro. Men det var først etter at han var renset gjennom mange prøvelser at Gud tillot ham martyriets nåde.

Han avla den følgende erklæringen i justisdepartementet: «Jeg var så dypt besjelet av den katolske religion i de siste ti årene at det var som om den ble en del av min kropp. Selv om jeg kunne bli dømt til døden, kan jeg ikke avsverge min tro på Gud. Da jeg tidligere ble arrestert i Chungju, gikk jeg med på å «endre mening», men det var ikke min sanne intensjon i det hele tatt. Det var heller på grunn av den harde avstraffelsen».

Til slutt ble Paulus Yi dømt til døden den 2. juli 1801 (den 22. mai etter månekalenderen. Noen få dager senere ble han overført til Gongju i Chungcheong-do. Han ble halshogd og døde som martyr. Paulus Yi var 29 år gammel. Det sies at hans nevøer tok hans levninger og gravla dem i Gongju.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014