Hopp til hovedinnhold
Minnedag:

Den hellige Kodratos (gr: Κοδρατος; lat: Quadratus, Codratus, Kodratus, Chuadratus) levde midt på 200-tallet og var fra en rik og berømt familie som bodde i Nikomedia i Bitynia i Lilleasia (i dag Izmit i Tyrkia), som da var hovedstad for det østlige romerriket. Der ble kristne satt i fengsel for sin tros skyld, og derfra kunne de komme ut på to måter: som frie menn dersom de ofret til gudene, men torturert og dødsdømt hvis de forble trofaste mot Kristus.

Mens forfølgelsene under keiser Valerian (253-60) pågikk, kjøpte Kodratos seg tilgang til fengselet med gull for å støtte fangene og oppmuntre og trøste sine brødre i troen. Men da de fengslede kristne ble dømt til torturbenken for sin tro, ble det avslørt at Kodratos også var kristen, enten fordi han tydelig viste sin medfølelse med fangene, eller fordi han frivillig meldte seg selv til torturistene (kildene varierer på dette punktet).

Kodratos ble selv sperret inne, og han skal ha vært holdt i fengsel i mange år i Bitynia, i byene Nikomedia, Nikea (i dag Iznik) og Apamea (i dag Mudanya). Til slutt havnet han i Herbipolis i Bitynia, nær elven Rhyndacus (gr: Ryndakos; Ῥυνδακος), nå Mustafakemalpasha. Der ble han pisket og skåret opp med potteskår og kunne ikke lenger bevege seg da han ble brakt til retterstedet. Han ble lagt på en vogn av metall og måtte vente i to timer mens den langsomt ble rødglødende av bålet under den. Til slutt døde han mens han sang i takknemlighet over å få gi sitt liv for Kristus. Slik led han martyrdøden for sin tros skyld i rundt 257 under keiser Valerian, før han kunne halshogges.

Da to kristne adelsmenn i byen, Saturnin og Rufinus, var vitne til martyrens langvarige lidelser og ærerike død, fikk de stor medlidenhet med ham og bekjente offentlig sin tro på Kristus, og som et resultat ble de halshogd med sverd. Flere kristne skal ha lidd martyrdøden samtidig. Noen kilder opererer med Hermopolis i stedet for Herbipolis, men Hermopolis ligger i Egypt.

Deres minnedag er 7. mai i øst og 10. mars i øst (samme dag som den hellige Kodratos av Korint og hans ledsagere), men 8. mai, 9. mai og 9. mars nevnes også.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, en.wikipedia.org, zeno.org, ocafs.oca.org, transfig.orthodoxws.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 11. august 1998