Skytshelgen for kjøpmenn; mot drukning, galskap, gift og besettelse
Den hellige Romanus (fr: Romain) ble født på 500-tallet. Han fikk sin utdannelse ved hoffet til den frankiske kongen Klotar II (613-29), og han var kanskje kongens kansler en tid. Han ble ca 629 (andre kilder skriver 626 eller 630) erkebiskop av Rouen i Frankrike, en utnevnelse han kunne takke kongen for. Som biskop arbeidet han så godt han kunne for å utrydde den gjenværende hedendommen, og han rev personlig ned et Venus-tempel. Han hadde også omsorg for dødsdømte fanger og han var kjent for å utføre mirakler.
Etter å ha vært biskop av Rouen i ti år, døde Romanus ca 640. Andre kilder skriver at han var biskop til 638 og døde den 23. oktober 640. Hans minnedag er 23. oktober. Han er skytshelgen for kjøpmenn og påkalles mot drukning, galskap, gift og besettelse.
En legende fra 1300-tallet forteller at Romanus med hjelp av en dødsdømt hadde temmet en farlig drage. På grunn av denne historien hadde domkapitlet i lang tid rett til å frigi en dødsdømt fange hvert år, på Romanus' minnedag (Privilège de Saint-Romain). Vedkommende bar Romanus' skrin i prosesjonen. Denne skikken overlevde helt til Den franske revolusjon. Sykluser fra 1200-tallet med scener fra Romanus' legende kan ses på fasaden av katedralen i Rouen. Blant enkeltavbildingene av ham dominerer scenen med dragen. Hans seier over dragen symboliserer gjerne hans bekjempelse av hedendommen.