Hopp til hovedinnhold
Minnedag:

73. Den salige Simon Kim Gang-i, også kalt Yeosaeng, koreansk legmann, ble født rundt 1765 i Seosan Chungcheong-do i Sør-Korea. Han kom fra en middelklassefamilie og ble katolikk som voksen. Han var både fornem og modig i tillegg til å være rik. Da han ble katolikk, forlot han sin hjemby, ga opp sin formue og sine tjenere og dro til Gosan i Jeolla-do for å bo sammen med familien til sin bror Taddeus Kim Chang-gwi.

Da den salige kinesiske presten p. Jakob Zhou Wen-mo (nr 2) dro på et pastoralt besøk i Gosan tidlig på sommeren i 1795, besøkte Simon Kim ham mange ganger for å motta sakramentene og lære katekismen. Under Shinyu-forfølgelsen i 1801 ble han ettersøkt av politiet, så han måtte holde seg i skjul i ett år ved å gå fra sted til sted. I mellomtiden ble hans hustru arrestert av politiet og fengslet i ett år. Hun ble løslatt etter at hun betalte en stor sum penger til politiet.

Da forfølgelsen var over, ble Simon Kim en omvandrende selger og viet seg til å forkynne evangeliet. Da han forsto at et liv som omvandrende kramkar ikke var nyttig for hans trosliv, ga han opp dette yrket og dro til Meorusan i Jinbo i Gyeongsang-do (nå: Posan-dong i Seokpo-myeon i Yeongyang-gun i Gyeongbuk) og dannet en kristen landsby der. Etterpå reiste han fra sted til sted og slo seg endelig ned i Uljin i Gangwon-do.

Simon Kim ble arrestert under Eulhae-forfølgelsen som brøt ut i 1815, i Gyeongsang-do sammen med sin bror Taddeus og sin salige nevø Andreas Kim Sa-geon (nr 89), etter å ha blitt hemmelig angitt av sin tidligere tjener. De ble fengslet i Andong. Simon Kim gikk modig til den øverste funksjonæren og ba ham om å returnere hans eiendom som var blitt konfiskert. Overraskende nok aksepterte funksjonæren hans anmodning uten videre. Som et resultat var Simon Kim i stand til å selge sin eiendom og sørge for mat til de troende i fengselet, som led av sult.

Simon Kim ble underlagt harde forhør mens han var i fengselet i Andong, men han sto fast i sin tro. Så ble han i mai overført til Wonju i Gangwon-do sammen med sin bror. Der måtte han også gjennomgå harde avhør og tortur. Hans yngre bror ble så svak at han fornektet sin religion, men Simon Kim ga ikke etter under noen avstraffelse.

Den store utholdenheten som Simon Kim viste, beveget alle. Da guvernøren forsto at det var umulig å få ham til å overgi seg, avsa han dødsdom mot ham og rapporterte den til det kongelige hoff og ba om kongens tillatelse til en henrettelse. Denne rapporten lyder: «Kim Gang-i propaganderte i hemmelighet for denne religionen og delte ut katolske bøker. Han studerte katolsk doktrine i årevis og var dypt involvert i den religionen. Derfor ber jeg deg om å lov til å henrette ham etter loven».

Kongen godkjente straks dødsdommen og ga tillatelse til å gjennomføre den. På den tiden var imidlertid Simon Kim fullstendig utslitt og led fryktelig fra sårene etter torturen. I tillegg kunne han ikke bevege så mye som en finger på grunn av dysenteri, som han hadde fått mens han var i fengsel. Som et resultat døde han i fengselet før kongens ordre nådde guvernøren. Det var den 5. desember 1815 (den 5. november etter månekalenderen) i Wonju i Gangwon-do. Simon Kim var over femti år gammel.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014