Hopp til hovedinnhold
Publisert 19. juni 2006 | Oppdatert 19. juni 2006

Pave Benedikt XVI har innvilget avskjedssøknaden til kardinal Kazimierz Swiatek, en av de overlevende etter de sovjetiske gulagene. Kardinal Swiatek går av som overhode for erkebispedømmet Minsk-Mohilev i Hviterussland.

Vatikanets pressekontor rapporterte onsdag at paven har utnevnt hjelpebiskop Antoni Dziemianko av Minsk-Mohilev som apostolisk administrator "sede vacante".

Pave Johannes Paul II gav Fidei Testis (Vitne om Tro)-prisen til erkebiskop Swiatek 27. september 2004. Prisen ble gitt sammen med Paul VI-instituttet, som en anerkjennelse for heroisk innsats i å leve i troen.

"En kan kun holde ut i troen," forklarte kardinalen da han ble spurt om hvordan han klarte å overleve arbeidsleirene.

Kardinal Swiatek ble født 21. oktober 1914 og ordinert til prest 8. april 1939, noen få måneder før østlige Polen, der hans menighet var, ble invadert.

Han ble arrestert og holdt fanget i Brzesc-fengselet, der han ble tatt til avhør 59 ganger i løpet av 2 måneder. 21. juni 1941 ble han sluppet fri av byens egen befolkning, da disse benyttet seg av uroen som ble skapt av den tyske offensiven.

Pater Swiatek dro tilbake til sin menighet for å finne ut at den var okkupert av Gestapo, noe som gjorde det vanskelig for ham å utføre sin prestelige tjeneste.

Da den Røde hær fra Sovjetunionen rykket fram i 1944, ble p. Swiatek hos sine sognebarn. Han ble da arrestert og sendt til fengsel i Minsk, der han måtte oppholde seg i fem måneder.

"De sa at de ikke ville skyte meg fordi de ikke ville kaste bort en patron på meg," har han tidligere fortalt Zenit.

Han ble dømt til 10 års tvangsarbeide. I september 1945 ble han plassert i Marwinsk arbeidsleir i det østlige Sibir, der han ble i to år. Siden ble han flyttet til en arbeidsleir i Arktis.

Da det sovjetiske regimet falt sammen, utnevnte Johannes Paul II p. Swiatek til erkebiskop av Minsk-Mohilev, og ga ham i oppgave å fornye de katolske grupper og menigheter i Hviterussland. Han ble kreert til kardinal i 1994.

Zenit (19. juni 2006)

Mer om: