Hopp til hovedinnhold
Publisert 23. september 2016 | Oppdatert 28. september 2016

Bildet: Slik blir basilikaen La Sagrada Familia når den er ferdig

Barcelona, 23.9.2016 (KI/KAP) – Ferdigstillelsen av Barcelonas landemerke, basilikaen Sagrada Familia, går raskt fremover. I oktober begynner byggingen av det 140 meter høye Maria-tårnet, og allerede noen måneder senere de fire evangelist-tårnene samt det sentrale Jesus-tårnet, som med sine 172 ½ meter «vil forandre Barcelonas skyline», sier direktøren for det spanske arkitektteamet, Jordi Fauli. I 2018 vil de nye tårnene for første gang bli synlige, skriver nettstedet LaVanguardia.com.

En raskere byggeprosess for tårnene er ifølge Fauli mulig takket være utviklingen av en ny teknikk, hvor steinkledningen med en innvendig stålkonstruksjon gjøres ferdig på verksteder og transporteres til Sagrada Familia. Det sentrale Jesus-tårnet vil få tolv slike «etasjer», hvert av evangelist-tårnene tretten og Maria-tårnet hele nitten. Steinmaterialet for de til sammen 800 veggelementene i tårnene stammer fra provinsene Cantabria og Galicia, men også fra England. Maria-tårnet får i tillegg kanter av blå granitt fra Brasil. For det høyeste tårnet, som er viet til Jesus, er ifølge Faulis opplysninger de første steinrekkene allerede på plass. Inne i tårnet skal det bli en vindeltrapp, men også en heis, som vil bringe fremtidige besøkende så høyt som til korset.

I fjor høst ble den øvre søylegangen på den såkalte Pasjonsfasaden med åtte søyler ferdigstilt, og det samme ble et av sakristiene, opplyser sjefsarkitekten. For Fødselsfasaden blir nå forundersøkelser avsluttet, slik at en restaurering er mulig. Etter en omhyggelig rengjøring skal denne delen av basilikaen igjen stå frem i sin originale tilstand fra 1930.

Går alt etter planen, skal ifølge Fauli tårnene stå ferdig i 2022 og hele kirken i 2026, til hundreårsjubileet for kirkens arkitekt Antoni Gaudís (1852-1926) død. «Etter planen» betyr fremfor alt at tilstrømningen av besøkende fortsetter. Det er nå 3,8 millioner betalende besøkere i året, som betaler det årlige byggebudsjettet på 25 millioner Euro (rundt 240 millioner kroner). De besøkende betaler imidlertid ikke inngangspenger på lørdager og søndager, og i anledning Barcelonas hovedfest for byens skytshelgen, Virgen de la Merced eller Nuestra Señora de las Mercedes (kat: La Mare de Déu de la Mercè) den 24. september, arrangeres en «Åpne dørers dag».

La Sagrada Familia ligger nord for gamlebyen i Barcelona og ble vigslet til basilika av pave Benedikt XVI (2005-13) i 2010. Den er et landemerke i Barcelona og en av de mest besøkte turistattraksjonene i Spania. På grunn av den lange byggetiden er bygget preget av ulike arkitektoniske stiler. Siden 2005 har basilikaen stått på Unescos liste over verdens kulturarv. Av kirkens atten tårn er åtte ferdigstilt så langt, og Fauli er allerede den niende arkitekten i den hittil 134 år lange byggetiden. Han leder et team på rundt førti medarbeidere.

Guds tjener Antoni Gaudí, som det ble igangsatt en saligkåringsprosess for i april 2000 av kardinal Ricardo Maria Carles (1926-2013), erkebiskop av Barcelona, overtok i 1883 ledelsen for byggearbeidene, som var igangsatt året før. Etter mer enn førti års arbeid på sitt livsverk, omkom han den 10. juni 1926 da han i umiddelbar nærhet av katedralen ble påkjørt av en trikk. Anekdoten forteller at han alltid gikk i egne tanker og planla nye detaljer ved kirken, men at alle trikkeførerne visste om dette og la opp kjøringen deretter. Men denne dagen var det en ny trikkefører…

Etter hans død ble byggearbeidene stadig avbrutt. I 1935 kunne arbeidene på Fødselsfasaden endelig avsluttes. I begynnelsen av den spanske borgerkrigen (1936-39), som brøt ut ved general Francos (1892-1975) militærkupp den 18. juli 1936, med hensikt å styrte den folkevalgte regjeringen. I Barcelona ble kuppet fulgt av en revolusjon, hvor spesielt anarkistene spilte en stor rolle. Deres hat til Kirken førte til at mange kirker og klostre ble brent. La Sagrada Familia ble også rammet, ved at de opprinnelige byggeplanene gikk tapt og den store gipsmodellen ble svært skadet. For å fortsette arbeidet måtte modellen først rekonstrueres på bakgrunn av restene samt bevarte fotografier.

Fra 1950 kunne byggearbeidene gjenopptas. De senere arkitektene Francesco Quintana, Isidre Puig Boada og Lluis Gari forsøkte å sette Gaudís ideer ut i livet så godt som mulig, basert på den rekonstruerte modellen og muntlig overleverte minner om Gaudís tanker. I 1976 ble de fire apostel-tårnene over Pasjonsfasaden fullført.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)