Hopp til hovedinnhold
Bilde
Publisert 20. november 2019 | Oppdatert 20. november 2019

Bilde

PAVEBESØK: Mange ventet spent på at paven skulle ankomme Bangkok flyplass onsdag morgen. Foto: REUTERS/Jorge Silva/NTB Scanpix

 

Pave Frans har påbegynt sin 32. apostoliske reise, som denne gang går til Thailand og Japan. 

Etter en 11 timer lang flyreise, landet pave Frans onsdag klokken 12 (lokal tid) i Bangkok, Thailand, som er første stopp på den syv dager lange reisen i Asia. Lørdag den 23. november reiser paven videre til Japan.  Pave Frans har i forkant av reisen sendt ut et videobudskap til hvert av landene. De er offentliggjort på Vatican News egen youtube-kanal.

Paven ble møtt av en representant fra Thailands kongelige råd, seks regjeringsmedlemmer, medlemmer av landets bispekonferanse samt 11 barn fra bispedømmet, da han ankom militærflyplassen i Bangkok onsdag formiddag. Hans ankomst ble sendt direkte på TV. Bildene viser store folkemengder som hadde samlet seg langs veikanten for å få et glimt av Den hellige far. Pave Frans reiste fra flyplassen til Bangkoks nuntiatur for å hvile ut før det intensive programmet starter torsdag morgen.. 

 

Bilde

STORE FOLKEMENGDER: En liten thailandsk jente fikk et lite glimt av paven da han kjørte inn i Bangkok onsdag formiddag. Foto: REUTERS/Soe Zeya Tun

 

Første punkt på agendaen torsdag er et møte med statsministeren, general Prayut Chan-ocha. Deretter skal pave Frans møte andre representanter for myndighetene, sivilsamfunnet og diplomatkorpset. Etter det igjen vil paven besøke landets øverste buddhistiske patriark, Somdej Phra Maha Muneewong, i tempelet Wat Ratchabophit Sathit Maha Simaram.

Før lunsj møter paven helsepersonell og pasienter ved St. Louis hospitalet i Bangkok, som ble grunnlagt av katolikker i 1898. Ettermiddagen er satt av til samtaler med Thailands konge, Maha Vajiralongkorn Rama X, på slottet Amphorn. Torsdagen avsluttes med å feire messe på nasjonalstadionet i Bangkok. Messen er spesielt tilegnet Thailands unge katolikker.

Dette er pave Frans første besøk i Thailand. Lørdag reiser han videre til Japan.

 

Bilde

GJENSYN: Pave Frans går sammen med sin kusine, salesianer-søsteren Ana Rosa Sivori, etter å ha landet på en militær flyplass i Bangkok den 20. november 2019. Sr. Ana Rosa har bodd 54 år i Thailand og skal være pavens tolk i landet. Foto: REUTERS/Remo Casilli

 

Hyller Thailands innsats for fred

Pave Frans besøk i Thailand følger i fotsporene til Den hellige pave Johannes Paul II, som besøkte landet i mai 1984.

I Thailand er det nærmere 388.000 katolikker, omtrent 0,59 prosent av en befolkning på 69 millioner mennesker. Cirka 80 prosent av katolikkene er thailandske, men innvandrere står for en stigende andel av de troende.

I sitt videobudskap til Thailand sier pave Frans at Thailands engasjement for å fremme harmoni og en fredelig sameksistens mellom mennesker, burde være til inspirasjon for alle mennesker som gjør en innsats for å fremme en god utvikling av menneskeheten, i solidaritet, rettferdighet og fred. Paven sier at han håper å kunne møte og oppmuntre den katolske delen av Thailand, som utgjør en minoritetsgruppe, og styrke vennskapet til buddhistene som utgjør 93 prosent av befolkningen. 

– Jeg håper besøket mitt vil bidra til å fremheve viktigheten av en inter-religiøs dialog, gjensidig forståelse og broderlig samarbeid, spesielt til tjeneste for dem som trenger det mest, og til tjeneste for freden, sier paven.

 

Se hele pavens videobudskap til Thailand:

 

Ta vare på alt liv

I sin melding til Japan sier paven at temaet for besøket er å ta vare på alt liv.

– Japan er godt kjent med lidelsene som følger en krig. Sammen med dere ber jeg om at den destruktive kraften til atomvåpen aldri igjen vil bli sluppet løs på menneskeheten, sier paven i sitt budskap. For å gjøre budskapet klarere legger paven til at å bruke atomvåpen er umoralsk.

Paven håper at hans besøk kan fremme respekten for menneskeverdet og lede til økt forståelse mellom de forskjellige religiøse tradisjonene, som igjen kan overvinne splittelse, og la freden vokse seg sterk, til noe som kan vare. – Fred er vakkert. Når den er ekte, trekker den seg ikke tilbake, sier pave Frans. 

 

Skjønne og skjøre kirsebærblomster

Paven nevner også at Japan er kjent for sin skjønne natur, som har – og har hatt – stor betydning i japansk kultur. Han identifiserer de kjente og vakre kirsebærblomstene med selve livet: De er skjønne, men også veldig skjøre.

– Jeg vil også ha mulighet til å sette pris på den enorme naturlige skjønnheten som kjennetegner Japan, og uttrykke vårt felles ønske om å fremme og styrke beskyttelsen av alt liv, som inkluderer jorden, vårt felles hjem, som japanernes kultur så vakkert illustrerer med sine berømte kirsebærblomster, sier pave Frans. (NTB/Vatican News/katolsk.no)

 

Se hele videobudskapet til Japan:

 

 

Mer om: