Utsetter kristne i Irak for fare

Iran.NTB_Smy9JPj6Y7E (2).jpg
DEMONSTRERER MOT SVERIGE: En kvinnelig demonstrant har satt et bind for øynene der det står «Vest» på som en protest mot skjendingen av Koranen i Stockholm. Hun står foran den svenske ambassaden i Teheran i Iran 21. juli 2023. FOTO: Majid Asgaripour/WANA via REUTERS/NTN

 

-Kristne menn og kvinner i andre land kan havne i faresonen på grunn av koranbrenningene i Skandinavia.

 

Dette sier Katia Voges, menneskerettighetsekspert i hjelpeorganisasjonen Hilfswerk, i et intervju med det katolske nyhetsnettstedet Portal. Voges mener alle som er involvert i slike handlinger, bør være klar over dette og at slike demonstrative aksjoner kan få alvorlige følger for den hardt tilkjempede tilliten mellom trossamfunn rundt omkring i verden.

 

Kan bryte ned tillit

 

-Dette gjelder desto mer etter hvert som volden, for eksempel i Irak, har avtatt, sier Voges i intervjuet ifølge kathpress.

-Mange steder har man begynt å føre dialog mellom trossamfunnene. Nettopp i disse følsomme situasjonene hvor man nærmer seg hverandre, frykter vi at handlinger som koranbrenning kan sette den nyvunne tilliten i fare.

 

Religionskritikk

 

Hun understreker at religionskritikk selvsagt må være tillatt.

-Men disse handlingene går for langt fordi de bevisst bidrar til en eskalering. Ingen bør krysse denne røde linjen så lenge ekstremisme fortsatt finnes i samfunnet.

 

Voges sier høyreekstreme krefter ofte presenterer seg som "forsvarere av kristendommen og religionsfriheten". Hun påpeker at den irakiske flyktningen som nylig brente Koranen i Stockholm, rettferdiggjorde seg selv som "en forsvarer av kristendommen og religionsfriheten" og at han har meldt seg inn i et høyrepopulistisk riksdagsparti.

-Dette selvbildet holder ikke når det blir tydelig at handlingen rammer og skader kristne i Irak og andre land, sier hun.

 

NTB_SZQJk7tJnx4.jpg.koran..jpg

KORANBRENNING:  En demonstrasjon på Mynttorget i Stockholm mandag 31. juli i år. Irakiske Salwan Momika tenner på Koranen. Foto: Oscar Olsson/TT/ NTB

 

Rett til egen tro

 

-Høyrepopulister og høyreekstremister påberoper seg retten til å beskytte religion  -  i likhet med islamistiske grupper.

-Men det handler snarere mer om individuelle rettigheter og friheter, forklarer Voges. -Alle mennesker har rett til å praktisere sin egen tro eller skifte tro. Selv avstandtagen til den enkeltes religiøse overbevisning bør beskyttes av religionsfriheten, sier hun.

 

Brenningen og trakasseringen av muslimenes hellige bok har ført til uro og diplomatiske spenninger. Regjeringene i Sverige og Danmark er, ifølge medieoppslag, i gang med å undersøke om det finnes juridiske muligheter for å forby skjending av Koranen.

 

Nye aksjoner i Sverige

NTB skriver at nye demonstrasjoner der Koranen brennes, har fått tillatelse fra politiet i Sverige. Neste gang blir den 14. august på Mynttorget i Stockholm.

Det er Salwan Najem som står bak søknaden der Koranen skal brennes mandag i neste uke.

Tidligere i sommer brant han Koranen sammen med Salwan Momika, noe som førte til store demonstrasjoner i en rekke muslimske land. I starten av måneden trakk Najem tre søknader om koranbrenning.

Koranbrenningene i Sverige er blitt fordømt av det svenske utenriksdepartementet. Demonstrasjonene skjer samtidig som landet er i en søknadsprosess for å bli medlem av NATO.  (Kathpress/NTB)