Vellykket samling for menighets­medarbeidere

­

Den 25.–27. september 2023 deltok nesten 40 personer på et seminar for menighets­medarbeidere. På grunn av pandemien var det hele fire år siden forrige gang, og programmet var fullpakket av presentasjoner.

Av Terese Ranek, Kateketisk senter

Menighetsmedarbeidere i Trondheim september 2023

FORNØYDE DELTAGERE etter tre intense dager med mye påfyll. St. Olav domsogn i Trondheim var vertsmenighet. Foto: Ivan Vu, Trondheim stift

 

Hva er et menighetsseminar, spør du kanskje?

Et menighets­seminar er en samling for de som arbeider i våre lokale katolske menigheter. Tidligere år har det hoveds­akelig vært for menighets­sekretærer, både de som er ansatte og de som er engasjert som frivillige. Etter noen års opphold grunnet pandemien, ble seminaret endelig gjennomført igjen, og denne gangen var katekese­medarbeidere og barne- og ungdoms­arbeidere også invitert.

«Et hovedformål med slike seminarer er å sørge for at de som arbeider i menighetene er oppdaterte, og har gode og riktige rutiner», sier Mats Tande.

Årets seminar ble avholdt i St. Olav domkirke­menighets lokaler i Trondheim, og hadde ca. 40 deltakende, inkludert foredrags­holdere og arrangører. Deltakerne kom fra Arendal, Stavanger, Stabekk, Bergen, Kristiansund, Ålesund, Molde, Oslo, Drammen, Tønsberg, Moss, Tromsø og Trondheim. Det er Medlems­senteret i OKB som har regien på disse møtene, og hovedfokus har vært og er fremdeles hvordan en menighet og dens medlemmer fungerer (og burde fungere) på det praktiske plan.

Biskop Erik Varden var med hele første dag, og ønsket alle deltakerne velkommen med hjertelige ord. Etter dette holdt p. Sigurd Markussen en engasjerende åpnings­presentasjon om hvordan en menighet fungerer, eller ikke fungerer. I den sammen­heng kom han inn på de fleste tema som skulle tas opp i løpet av seminardagene.

Deler av mandagen delte gruppen seg i to, der menighets­sekretærene gjennomgikk tema som Rutiner på menighets­kontor (p. Sigurd Markussen); Status, registrerings­rutiner og utvikling i forbindelse med Orgsys (Mladen Praljak, Medlems­senteret), samt Kirkebokføring og bruk av standard­blanketter (mgr. Torbjørn Olsen). I mellomtiden snakket katekese­medarbeiderne og barne- og ungdoms­arbeiderne om Hva er god katekese, Samarbeid NUK – Katekesen, og om Det nye direk­toriet for katekese fra Vatikanet (Terese Ranek, Kateketisk Senter), og om Medlems­pleie og rekruttering (Stephen Trotter, NUK). Samme gruppe hadde besøk av Caritas, som blant annet fortalte om sine Veilednings­tjeneste i forbindelse med barnevern og helse, og om Hvordan å inkludere Caritas i katekesen (Sr. Karolina Bogoczová CSSE; Kari Hurum, Caritas og Vivian Phan, Caritas/NUK-leder).

De andre foredragene og øktene foregikk i plenum der følgende tema ble presentert og drøftet: Opprettelse og  administrering av NUK lokallag (Stephen Trotter, NUK); Om SharePoint og Teams (Mats Tande, på vegne av IT-avdelingen); Tribunalet og Tribunalets virksomhet (Ingebjørg Thorp, Tribunalet); om De nye mulighetene for donasjoner (Mats Tande, Givertjenesten); Inn- og ut­meldinger i DKKN (Mladen Praljak, Medlems­senteret); Oppfriskning på personverns­siden (Mats Tande, Personvernombudet); Om nye www.katolsk.no (Mats Tande, på vegne av Kommunikasjonsavdelingen); Informasjon fra EWTN (Pål Johannes Nes, St. Rita Radio/EWTN); Om DKKN – hvem, hva, hvor? (Mats Tande, DKKN); Forebygging av seksuelle overgrep (Sr. Karolina Bogoczonvá CSSE), og til slutt en grundig evaluering.

Mandag kveld feiret biskop Erik Varden messe med deltakerne, og hver morgen og kveld var det mulighet for å delta i laudes og vesper. Tirsdag ettermiddag fikk gruppen en særdeles interessant omvisning i Nidarosdomen av St. Olav menighets egen sogne­prest, p. Egil Mogstad.

«Et svært tettpakket program», svarer deltaker og menighetssekretær, Hilde Kirstine Raastad O’Hanlon fra Tønsberg, «men imponerende hvor godt alle holdt tidskjemaet (takket være Mats Tande). Så var det jo lagt inn flere pauser, og i tillegg en flott fest­middag. Vi var også så heldige å få feire messe med biskop Erik Varden! Det betydde mye for meg å møte menighets­medarbeidere fra så mange andre menigheter, og ikke minst alle foredragsholderne.»

En spesiell takk til Trondheim domkirke­menighet med menighets­sekretær Renate Wahlstrøm i spissen for mange hjelpere, som sto for lokaler og alt av bevertning i løpet av seminardagene!