Hopp til hovedinnhold
Bilde
Publisert 18. desember 2023 | Oppdatert 18. desember 2023

Bilde
KORRUPSJONSSAK: Rettens administrator, dommer Guiseppe Pignatone, leser opp dommen lørdag 16. desember hvor blant andre kardinal Angelo Becciu ble dømt til fengsel. FOTO: Vatican Media

 

 

Kardinal Angelo Becciu er av Vatikanets domstol dømt til fem og et halvt års fengsel for underslag, evig fradømmelse av offentlige verv og en bot på 8.000 euro. De tiltalte Di Ruzza og Brülhart idømmes også bøter, mens monsignore Carlino frikjennes. De tiltalte Tirabassi, Torzi, Crasso og Marogna idømmes bøter, skriver Vatican News.

 

Fem år og seks måneders fengsel, et evigvarende forbud mot offentlige verv og en bot på 8.000 euro var straffen kardinal Giovanni Angelo Becciu ble idømt av Vatikanets domstol i rettssaken om forvaltningen av statssekretariatets midler i forbindelse med kjøp og salg av en bygning i London.

 

Skyldig

Kardinal Becciu ble funnet skyldig i tre tilfeller av underslag, ifølge dommen som ble avsagt lørdag 16. desember av tribunalets president, rettsadministrator, Giuseppe Pignatone, i Vatikanmuseenes multifunksjonssal.

Bøtene til René Brülhart og Tommaso Di Ruzza, henholdsvis tidligere president og direktør for Vatikanets tilsyns- og finansinformasjonsmyndighet, lød på 1750 euro. Enrico Craso, tidligere finansrådgiver i Vatikanets statssekretariat, ble dømt til syv års fengsel, ti tusen euro i bot og forbud mot å inneha offentlige verv.

For finansmannen Raffaele Mincione er straffen fem år og seks måneder, en bot på 8000 euro og fradømmelse av offentlige verv. For den tidligere ansatte ved statssekretariatets administrasjonskontor, Fabrizio Tirabassi, lød dommen på syv års fengsel, ti tusen euro i bot og fradømmelse av offentlige verv.

For advokaten Nicola Squillace, med formildende omstendigheter, ett år og ti måneders fengsel, og en betinget dom på fem år. For megler Gianluigi Torzi seks år og seks tusen euro, fradømmelse av offentlige verv og underkastelse av særlig tilsyn i ett år i henhold til straffelovens artikkel 412. Manager Cecilia Marogna ble idømt tre år og ni måneder, og et midlertidig forbud mot å inneha offentlige verv i samme periode. Selskapet hennes, Logsic Humanitarne Dejavnosti, ble ilagt en bot på 40 000 euro.

 

Bilde
SPENTE: Journalister følger med på domsavsigelsen i Vatikanet lørdag 16. desember. FOTO: REUTERS/Remo Casilli

 

200 millioner dollar

Dommen kom etter to og et halvt år og 86 rettsmøter. Dommen dreide seg om flere forhold, først og fremst kjøp og salg av bygningen 60 Sloane Avenue i London.

Retten fant det bevist at det var begått underslag for ulovlig bruk av en sum på 200 millioner USD og 500 000 USD, «noe som utgjorde omtrent en tredjedel av statssekretariatets disponible midler, fordi det var i strid med bestemmelsene om forvaltning av kirkelig eiendom.»

Denne summen var blitt betalt mellom 2013 og 2014, på oppdrag fra daværende stedfortreder for statssekretariatet, erkebiskop Giovanni Angelo Becciu, for kjøp av aksjer i Athena Capital Commodities, et hedgefond som Raffaele Mincione var ansvarlig for, og som hadde svært spekulative innretninger og innebar en høy risiko for investoren uten mulighet for å kontrollere kapitalen. Retten dømte derfor kardinal Becciu og Mincione, som hadde vært i direkte kontakt med statssekretariatet for å få utbetalt beløpet «selv uten at vilkårene var oppfylt, samt Fabrizio Tirabassi, en ansatt ved administrasjonskontoret, og Enrico Crasso, som sto i ledtog med dem», for underslag.

 

Skyldig

Når det gjelder den påfølgende bruken av denne summen, som var nødvendig både for å kjøpe selskapet som eide Sloane Avenue-bygningen og for en rekke løsøreinvesteringer, fant domstolen Raffaele Mincione skyldig i hvitvasking. Vatikanets dommere utelukket derimot Becciu, Enrico Crasso og Fabrizio Tirabassi fra ansvar for de andre underslagene de var anklaget for, «fordi faktum ikke eksisterer, siden statssekretariatet ikke lenger hadde pengene til rådighet etter at de var betalt for å investere i fondets aksjer.»

Enrico Crasso ble deretter funnet skyldig i hvitvasking i forbindelse med bruken av en stor sum på mer enn én million euro, «som utgjorde profitt fra korrupsjonsforbrytelsen mellom privatpersoner begått i samarbeid med Mincione.»

Når det gjelder statssekretariatets tilbakekjøp i 2018-2019 via en kompleks finansiell operasjon av selskapene som eiendommen i den nevnte bygningen tilhørte, fant domstolen Gianluigi Torzi og Nicola Squillace skyldige i grovt bedrageri, og Torzi også skyldig i utpressing i samarbeid med Fabrizio Tirabassi, «i tillegg til hvitvasking av det som var ulovlig ervervet». Torzi, Tirabassi, Crasso og Mincione ble derimot frikjent «fordi det ikke foreligger noe faktum» for underslag i forbindelse med den påståtte overvurderingen av salgsprisen.

 

Unnlatelse

Tirabassi ble også funnet skyldig i hvitvasking i forbindelse med beholdningen av en sum på mer enn 1,5 millioner amerikanske dollar som UBS Bank utbetalte til ham mellom 2004 og 2009. Retten fant at tiltaltes mottak av denne summen «utgjorde en korrupsjonsforbrytelse som imidlertid er foreldet på grunn av den tiden som har gått.»

Når det gjelder Tommaso Di Ruzza og Renè Brulhart, henholdsvis daværende generaldirektør og president for Vatikanets tilsyns- og finansinformasjonsmyndighet, som intervenerte i den siste fasen av tilbakekjøpet av Sloane Avenue-bygningen, ble begge frikjent for anklagene om misbruk av stilling og kun funnet skyldige i unnlatelse av å anmelde og unnlate å rapportere en mistenkelig transaksjon til justisministeren.

 

Nonne i Afrika

Når det gjelder to andre områder av etterforskningen, ble kardinal Becciu og Cecilia Marogna funnet skyldige i at statssekretariatet hadde utbetalt mer enn 570 000 euro til Marogna, gjennom et selskap som kunne knyttes til henne, «med den usanne begrunnelsen at pengene skulle brukes til å frigjøre en ordenssøster som var blitt kidnappet i Afrika.»

Kardinal Becciu ble også funnet skyldig i underslag for ved to anledninger å ha sørget for utbetaling av til sammen 125 000 euro til en konto i Caritas-bispedømmet Ozieris navn, som egentlig var tiltenkt kooperativet SPES, der broren Antonino Becciu var president.

 

«Selv om det endelige formålet med summene i seg selv var lovlig, mente domstolen at utbetalingen av midler fra statssekretariatet i det aktuelle tilfellet utgjorde en ulovlig bruk av det samme, noe som utgjorde forbrytelsen underslag, om brudd på straffelovens artikkel 176, som sanksjonerer privat interesse i embetshandlinger, selv gjennom en mellomliggende person, i samsvar - dessuten - med bestemmelsene i Canon 1298 C.I.C., som forbyr overdragelse av kirkelig offentlig eiendom til slektninger i fjerde ledd.»

 

Dommen ankes

Derimot ble de tiltalte Mincione, Torzi, Tirabassi, Becciu, Squillace, Crasso, Di Ruzza og Brulhart frikjent for alle andre forbrytelser de var tiltalt for. Monsignore Mauro Carlino ble frikjent for alle forbrytelser han var tiltalt for.

Flere av forsvarsadvokatene som var til stede i rettssalen, har varslet at de vil anke dommen. (NTB/VATICAN NEWS)