Hopp til hovedinnhold
Bilde
Publisert 25. mars 2024 | Oppdatert 25. mars 2024

Bilde

DIALOG: Tyske biskoper og Vatikanet har funnet sammen igjen. Den tyske biskopen Georg Bätzing (t.v) med kardinal Parolin under et møte i Roma i 2018. Foto: Dt. Bischofskonferenz)

 

I forbindelse med Den katolske kirkes spesielle synodale vei i Tyskland har forholdet mellom kirkeledelsen i Vatikanet og de katolske biskopene i Tyskland til tider vært svært anspent. Nå er forholdet bedret, skriver kathpress.

 

For en drøy måned siden, den 16. februar, grep Vatikanet inn på pave Frans' direkte mandat og forbød de tyske biskopene å vedta statuttene for en såkalt «synodekommisjon», noe de selv hadde gått med på å gjøre, til tross for klare advarsler om at Vatikanets ledelse ikke ville akseptere et slikt skritt. Bare en dag før de skulle fatte vedtaket om vedtektene, ombestemte biskopene seg og fulgte pavens beslutning.

 

Felles pressemelding

Fredag 22. mars var en delegasjon på seks tyske biskoper i Vatikanet for å forhandle direkte med noen av pavens nærmeste medarbeidere om hvordan situasjonen skal håndteres i fremtiden. Fra Vatikanet deltok kardinalene Fernandez, Koch, Parolin, Prevost, Roche og erkebiskop Iannone. Fra Tyskland deltok biskopene Bätzing, Ackermann, Gerber, Kohlgraf, Meier og Overbeck.

Samme kveld, den 22. mars, sendte deltakerne i møtet ut en felles pressemelding om forhandlingene. I pressemeldingen heter det at samtalene ble ført i en konstruktiv atmosfære, der man tok opp en del teologiske spørsmål som har vært diskutert i forbindelse med synodeforløpet i Tyskland, og man identifiserte punkter der man var enige og uenige. I tillegg ble det enighet om å møtes jevnlig i fremtiden for å diskutere videre utvikling av den synodale prosessen i Tyskland.

 

«Nihil obstat»

I avtalen har de tyske biskopene akseptert at samtalene skal tjene til å utvikle de konkrete formene for synodalitet i Kirken i Tyskland i samsvar med katolsk kirkerett, med resultatene av Kirkens globale synodeprosess og i samsvar med Det annet Vatikankonsils lære om Kirken.

Biskopene har også forpliktet seg til at alle forslag til nye synodale strukturer i Kirken i Tyskland må forelegges Vatikanet for en såkalt «nihil obstat», (ingen innvending). I praksis betyr dette at de tyske biskopene nå har forpliktet seg til ikke å innføre nye synodale reformer i noen av Kirkens strukturer i Tyskland uten forhåndsgodkjenning fra Kirkens ledelse i Vatikanet. (Kathpress)

 

 

Mer om: