Hopp til hovedinnhold
Bilde
Publisert 5. april 2024 | Oppdatert 5. april 2024

 

DÅPSLITURGI: Under påskenattsmessen døpes nye medlemmer inn i Kirkens fellesskap. Foto: Liv Annette Waraas

Bilde

 

Menighetene i Norge har hatt kirker fulle av troende, som samlet seg til årets viktigste liturgier.

 – For meg er dette den beste uken i året, sier p. Pål Bratbak, sogneprest i St. Svithun menighet.

 
Tekst: Marta Teresa Wade

  

Kirken i Stavanger hadde til sammen 44 messer iløpet av Den stille uke.

– Det har vært non-stop, sier p. Pål.

Han ser tilbake på feiringen i takknemlighet: det er flott å se så mange mennesker delta i det store mysterium.

– Folk går inn i denne uken med hele seg og lar liturgien gjøre sitt.

Menigheten har stort sett vært full gjennom hele uken, med omtrent over ti tusen samlet til alle messer til sammen.

 

Sterk dåp

Pater Pål har vært sogneprest i menigheten siden august 2022. I år ble han spesielt grepet av dåpen under påskenattsmessen. 

– Vi hadde seks unge mennesker som ble døpt, det var sterkt.

Kandidatene i forskjellig alder bekjente sin katolske tro for første gang, foran en fullsatt kirke og under årets viktigste liturgi.

– Det er en ære for meg å få lov til å døpe dem og det er vakkert å se hvordan de blir omfavnet av menigheten og blir en del av dette fellesskapet, sier pater.

– Å se voksne mennesker som følger kallet er alltid sterkt, legger han til.

Nå er planen å hvile i feiringen:

– Å ta den innover seg. Det er veldig intenst og det skal pakkes opp og fordøyes. Nå skal jeg bare nyte det, sier p. Pål.

 

Bilde

LANGFREDAG: De troende som deltok i Det hellige triduum lot seg lede av liturgien. Foto: Liv Annette Waraas

 

Påske på vandring

Også sognepresten i Hønefoss hviler etter Den stille ukes intensitet. St. Teresia menighet har siden februar vært uten egen kirke og feiret søndags-messer hos sine nabo-menigheter.

Midt i Den stille uke flyttet de troende fra en kirke til en annen.

«I St. Teresia var det ekstra hektisk aktivitet i Den stille uke, da vi flyttet fra Haug kirke til Metodistkirken mellom Palmesøndag og Skjærtorsdag. Jeg kjente jeg ble litt misunnelig på andre som skulle feire Triduum i egen kirke, hvor alle vet hvordan man pleier gjøre det. Men samtidig er det jo spennende å bygge opp noe fra bunnen av. Vi fikk det til å fungere godt, og var velsignet med godt oppmøte i alle liturgiene», skriver pater Josef Ottersen i en e-post til katolsk.no.

 

Bilde

PÅ GATEN: Kristi lys løftes opp av sognepresten idet påskenatten begynner i Hønefoss, her foran Metodistkirken i sentrum av byen. Foto: Sr. Maria Nguyen thi Hong

 

Det sterkeste øyeblikket

– Det har vært overveldende. Før har vi sagt at det har tatt seg opp igjen etter covid, men nå renner det over. Det har vært fulle kirker og god stemning, sier p. Egil Mogstad.

Sogneadministratoren i St. Olav domkirke i Trondheim bærer på en påskeglede over vekst av de troende og all aktivitet i Kirken. 

Han opplever at det er mye som skjer i stiftet og i hele Det katolske Norge. Den stille uken har gått i ett. Det er spesielt en messe som gjorde stort inntrykk på ham i år. 

– For meg var det aller sterkeste oljevigselsemessen. Det så fint å kunne få lov til å være der sammen. Vi har hatt en lang periode med vanskeligheter i bispedømmet og nå ser vi at kommuniteten og fellesskapet begynner å forme seg.

 

Bilde

FELLESSKAP: Under oljevigselsesmessen samles biskopen med de geistlige fra hele bispedømmet for å velsigne oljene, som skal brukes til sakramentene i året fremover. Foto: Per Albert Vold

 

Selve påskenatten dekket p. Egil pavens messe for NRK.

– Vi vet jo at det er titusener som døpes påskenatt verden over. Det synes jeg er et fint vitnesbyrd om Kirken i dag, sier sognepresten.

Sogneadministratoren gikk raskt tilbake til oppgaver som ventet ham, men skal holde fast på påskegleden.

– Det er så fantastisk. I påsketiden leser vi også apostlenes gjerninger og de har så mye å si for oss katolske kristne i Norge, sier p. Egil.

 

Les mer: