Caritas Norge styrker sin katolske identitet

 

e73531aa-778a-4374-8c0b-5097c64c480e.jpeg

Å BEVISSTGJØRE: Ingrid Rosendorf Joys er opptatt av at å styrke organisasjonens katolske identitet er en viktig del av hennes arbeid, som generalsekretær. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

I fjor ble en gruppe utvalgt for å gjennomgå og utarbeide forslag til hvordan Caritas Norge kan styrke sin katolske identitet. Nå er rapporten klar og overlevert til generalsekretæren.

Tekst: Marta Teresa Wade

 

Et pågående arbeid

Grunnen til at arbeidet ble satt i gang har vært «et akutt behov for å styrke organisasjonens katolske identitet», står det i rapporten. Caritas Norge har de siste årene vokst betydelig og det har kommet mange nye ansatte. Mens de nye trenger opplæring i organisasjonens verdier, må også bevisstheten og kunnskapen vedlikeholdes for hele organisasjonen.

Arbeidsutvalget observerte et etterslep i denne overføringen og kom derfor med konkrete tiltak til hvordan verdiene kan overføres og ivaretas bedre.

Et utvalg med forslag til tiltak:
  •  å utarbeide et kurs/opplæringskonsept, som sikrer rask innføring for nye ansatte, fordypning, påfyll og plan for å ta igjen etterslepet.
  • å etablere et kapell, fast kapellan og stadfeste Caritas-korsets plass

Rapport fra arbeidsgruppen om Caritas Norges katolske identitet og verdigrunnlag

 

– Å jobbe med identiteten vår handler om de katolske verdiene. Det er et kjempeviktig arbeid, om den rapporten kom eller ei. Rapporten er et godt utgangspunkt, sier generalsekretæren Ingrid Rosendorf Joys og mottaker av dokumentet.

– Det er også en viktig del av mitt arbeid: å bevisstgjøre organisasjonen, legger hun til.

 

Praktiske tiltak

Noen av de praktiske forslag er et eget kapell, kapellan og at Caritas-korset forblir «det eneste symbolet som Caritas Norge kjennes ved og identifiseres med».

Generalsekretæren var nylig i et møte med Caritas Europa og observerte liknende samtaler i andre land. Det finnes både Caritas organisasjoner som har eget kapell og de som ikke har det og etableringen avhenger ofte av hvordan kontorer er lagt til. Oslo har ikke hatt et kapell før.

– Alt dette er spennende og noe vi skal jobbe med internt, sier Joys om forslagene.

Caritas Norge har hatt en kontinuerlig dialog med prester. Noen har jobbet eller fortsatt jobber for organisasjonen, andre bistår med sakramenter. I juni har de rådsmøte med en geistlig fra styre til stede, som kommer til å feire messe.

– Dette er noe vi er opptatt av og ivaretar, sier Joys.

Hun understreker at de nettopp har fått rapporten og er derfor tidlig i prosessen med å vurdere tiltakene. Samtidig er det å styrke den katolske identiteten noe organisasjonen jobber med kontinuerlig.

– Det vi nå har besluttet er at vi på våre fagdager har sosiallærere som tema. Det tror jeg blir veldig spennende og er den første konkrete satsingen, sier hun.

Generalsekretæren bekrefter at det oppleves et behov for å lære mer innad i organisasjonen.

– Folk er spent på prosessene.

 

Å styrke tilliten

Rapporten fremhever at det er «avgjørende at man i rekrutteringsprosesser er tydelig på at Caritas Norge er en katolsk organisasjon».

– Det er viktig, at alle som jobber i Caritas vet hva de begynner i. Det er ingen som tar kurs i sosiallærere i forkant, men det skal være tydelig at dette er vårt grunnlag. Man må kunne jobbe i forståelse med de verdiene, sier Joys.

Hun er også bevisst på at Caritas Norge har mandat for å jobbe for katolikkene i Norge.

– Jeg opplever at en del av dette mandatet er at den katolske identiteten skal styrkes. Det er en viktig del av jobben. Folk kan ha ulike begrunnelser for å jobbe i Caritas, men alle må samtidig være klare over identiteten vår.

Joys tror at Kirken trenger den sosiale armen organisasjonen Caritas er og håper at de negative tingene, som har kommet i media i det siste, etter hvert kan legges bort.

– Vi ønsker å levere og gjøre verden mindre urettferdig og styrke enkeltmenneskers verdighet. Det er jobben vår. Nå bruker vi den anledningen som rapporten gir til å virkelig ha fokus på dette, sier generalsekretæren.

– Jeg tror vi kommer styrket ut av dette. Og jeg håper at vi styrker tilliten til menighetene, prestene og andre som er opptatt av vårt arbeid, legger hun til.

 

Arbeidsutvalget:

Marta Bivand Erdal (leder),

sr. Asumpta Balcerzak, Anne-Rigmor Stock Evje, Katherine Esquivel, Maria R. Hindahl, Tale Hungnes, Kari Hurum, Pål Johannes Nes, Huan Nguyen, p. Ole Martin Stamnestrø og Stephen Richard Trotter.

Alexander Golding (sekretær)