Besøk hos karteuserne i Serra San Bruno

 

  

I nærmere 1000 år har munker og nonner i karteuserordenen levd uten kontakt med omverdenen. Hvorfor gjør de det? Katolsk.no har besøkt et av ordenens klostre

 

Tekst: Arnt Stefansen,
Roma 

 

I et fjellområde i sør-italienske Calabria ligger San Bruno-klosteret, som ble grunnlagt på slutten av 1000-tallet. 

– De som bor bak klosterets murer har ingen kontakt med andre mennesker – heller ikke med sine nærmeste naboer, sier advokaten Peppino Neri, som har vokst opp like ved klosteret.

Livet i klosteret er en fullstendig lukket verden. De ber og arbeider uten kommunikasjon med andre – heller ikke med dem som bor like ved klosteret. Det er ingen ting som endrer seg. Det som skjer der inne i dag er stort sett det samme som det som skjedde for nesten 1000 år siden, sier advokaten.     

 

Velkommen – uten kamera

Ved hjelp av en god kontakt får katolsk.no være til stede ved en kveldsmesse, hvor de 14 munkene i klosteret deltar. Messen finner sted i klosterkirken, og gir meg et interessant innblikk i en lukket verden.

Munkene har faste plasser i koret på kirkens langvegg, og messetekstene fremføres som vakker gregoriansk kirkesang.

Men jeg får ikke snakke med noen, og heller ikke filme.

I klosterets flotte museum kan vi likevel se en video fra en slik messe. Den er  laget av munkene selv. 

Hvordan har det vært å vokse opp med San Bruno-klosteret som nabo? spør jeg advokaten Peppino Neri:

Som barn var vi mye i området ved klosteret, og vi ble godt mottatt, forteller han, og fortsetter:

– Selv om det var lukket, kunne vi leke der. Presten kom av og til ut og stilte oss spørsmål og ga oss kjærtegn. Stedet fascinerte oss, kan man si.   

 

«Verdens sentrum»

Munkene i San Bruno-klosteret er karteusere – en av de strengeste ordener i den katolske kirke. Grunnleggeren var Den hellige Bruno fra Køln, også kalt Den hellige Bruno Karteuseren (~1030–1101), og hovedkvarteret er ved Grenoble i

Frankrike.

I dag har ordenen 23 klostre i ulike land, med 350 munker og 140 nonner. Men hva vil de oppnå med sin strenge og isolerte tilværelse?

«Karteuserne mener at de er verdens sentrum og i en egen pakt med Gud», sier en kilde med nær kontakt til klosteret i Sør-Italia. «Og for å oppnå dette må de leve isolert», sier han.   

 

Myte om Hiroshima-bomben

I en verden preget av mystikk og hemmelig liv, er det ikke overraskende at det oppstår fantasifulle myter. En av dem har vært særlig livskraftig, forteller karteuser-klosterets nabo Peppino Neri:

I San Bruno-klosteret skal han som slapp atombomben over Hiroshima, ha søkt tilflukt. Vi snakker altså om den amerikanske piloten, som slapp bomben over byen. Som guttunge spurte jeg min skriftefar om dette, men han ga meg ikke noe skikkelig svar, smiler advokaten.   

En snart tusen år lang tradisjon fortsetter i et kloster i Sør-Italia – i en tid da stillhet og refleksjon ikke nettopp preger tidsånden.

 

Les mer:

 

Se flere av Arnts reportasjer:

Vatican News' nordiske redaksjon:

 

Katarina av Siena:

 

Pavens generalaudiens: