Søster Marys velsignede klosterhage

IMG_3622.JPG

GLEDE OG MINNE: Hagen, som er oppkalt etter søster Mary Doyle SFX er åpen for publikum! Alle forbipasserende langs Store Lungegårdsvannet i Bergen kan ha glede av Sr. Marys klosterhage.

 

Ved St. Paul gymnas i Bergen er Søster Marys Klosterhage nylig blitt etablert. Hagen er oppkalt etter en irsk søster fra St. Franciskus Xaverius Kongregasjon, som dedikerte sitt liv og hjerte til Norge.

 

Tekst: Marta Tomczyk-Maryon Bilder: St. Paul Gymnas 

 

Noen reiser monumenter for å hedre fremtredende personer. Men ville et monument være passende for en ydmyk nonne, som arbeidet hardt i 40 år i tjeneste for Gud og mennesker? Hvis vi i tillegg tar med at hennes store kjærlighet, foruten Gud og mennesker, var en hage, virker ideen om å minnes henne med en hage som en strålende tanke.

– Når hagen er oppkalt etter søster Mary, som i går ble gravlagt på andre siden av Lungegårdsvannet, passer det å si som vi gjør i kirken: Det er i sannhet verdig og rett, konkluderte Peder Solberg, førstelektor i teologi, religion og filosofi på NLA Høgskolen og lærer i kristendom på St. Paul gymnas ved åpningsseremonien av hagen.

 

Å stelle planter med neglesaks

I foredraget fortalte Solberg (bildet nedenfor) at søster Mary var den siste representanten for Franciskussøstrene, en orden som hadde gitt dem alt dette. Han forklarte at da Franciskussøstrene etablerte seg her på begynnelsen av 1900-tallet, var de så fattige at de måtte tigge etter fisk og brød på Fisketorget i Bergen. Gjennom bønn og hardt arbeid hadde de bygget alt det de nå ser rundt seg, og denne arven både inspirerer og forplikter.

P. Solberg.JPG

– På gamle bilder kan vi se at nettopp her hadde søstrene anlagt en hage med parseller som har inspirert utformingen av denne nye hagen. Slik sett er den «nygammel». Søster Mary representerte kombinasjonen av forpliktelse, arbeidsmoral og omsorg på en utmerket måte. Selv ble jeg kjent med henne for drøyt 15 år siden, og noe av det første jeg merket meg var hennes stolthet over urter og hage. Jeg har ennå hennes gode råd med meg for å bli kvitt ugress i grusganger og på plattinger uten bruk av kunstige midler. Det fortelles at hun kunne gå rundt i hagen og stelle planter med neglesaks. Det er et bilde vi gjerne kan ha med oss for vårt indre blikk, som forteller om nitid omsorg og sans for detaljer og skjønnhet fra klostertradisjonen helt tilbake til St. Benedikt.

Solberg påpekte at søster Mary, med sin irske opprinnelse, var en verdig representant for tradisjonen fra hennes landsmann, den irske 600-tallsmunken Den hellige Fiacre som elsket å stelle hagen og er skytshelgen for alle gartnere. Han nevnte også Den hellige Fiacres gjestfrihet, som ledet ham til det siste poenget i sin inspirerende tale ved åpningen av hagen.

 

Unge røtter

Peder Solberg forklarte også at hageprosjektet er en helt naturlig del av en katolsk skoledrift.

– Med denne lille hagen går vi inn i en tradisjon som er mye større enn oss. Her er det nye, unge røtter, men konseptet har dype røtter i katolsk, kristen tradisjon, og representerer noe helt sentralt menneskelig, og forbindelsen mellom oss og resten av naturen. Denne lille hagen skal minne oss alle på, når vi beveger oss her, hva en katolsk skole er for noe, sa Solberg.

 sognepresten Dom Alois Brodersen.JPG

JEG VET EN DEILIG HAVE: Hagen ble velsignet av sogneprest dom Alois Brodersen.

 

Åpen hage

Solberg påpekte at de gamle klosterhagene var innelukket for beskyttelse, mens denne hagen er åpen og innrammet av bygningene som to «armer» mot alle forbipasserende. Han observerte folk som satte seg på benkene og tok en pause. Hagen er en stille protest mot betongen og støyen fra hovedveien, og en invitasjon til stillhet og skjønnhet. Han ønsket at denne gjestfriheten også skulle prege livet ved St. Paul gymnas og bli et kjennetegn for skolen.

 

rektor av St.  Paul Gymnas i Bergen .JPG

TAKKNEMLIG: Gymnasrektor Petter Gjessing uttrykte takknemlighet overfor  St. Fransiscus Xaverius-søstrene. 

 

Takknemmelighet

Rektor ved St. Paul gymnas Petter Gjessing (på bildet overfor)  uttrykte glede over åpningen av hagen, og understreket at den skal binde sammen fortid, nåtid og fremtid.

– Hagen er et verdifullt tilskudd til skolens katolske profil. Hagen er kalt opp etter søster Mary Doyle som steg opp til Herren 2. juni for å minnes hennes og de øvrige søstrenes bidrag til anlegget på Florida. En hel by står i takknemmelighet til søstrenes bidrag til byens helsevesen. Som skole står vi dyp takknemmelighet til søstrene. De overlot bygningen vederlagsfritt til Oslo katolske bispedømme for at en skulle kunne drive videregående skole. Deres innstas vil aldri bli glemt.

Rektoren takket de som bidro til åpningen av hagen: Peder Solberg, Dag Olav Larsen og OKB ved skolekontorets leder Anne-Rigmor Stock-Evje. Videre takket han Norconsult med Anne Irgens og Pål Bjørkhaug. Han navnet også og entreprenøren Wikholm som har laget dette anlegget.

 

3477.JPG

Sr. Marys Klosterhage

Søster Marys Klosterhage ble åpnet 12. juni 2024. Den er etablert ved St. Paul Gymnas i Bergen. Hagen er åpen for alle.

Hjertelig velkommen!