Estland blir eget bispedømme

ESTLAND.2.cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg

TIL LYKKE: Erkebiskop Georg Gänswein (t.v), apostolisk nuntius til Estland, gratulerer den nye biskopen av Tallinn, biskop Philippe. FOTO: Vatican News

 

Den hellige far har opphøyet den apostoliske administrasjonen i Estland til eget bispedømme.

 

Den hellige far har opphøyet den apostoliske administrasjonen i Estland til eget bispedømme, med navnet Tallinn, samtidig som den beholder sin status som en kirkelig enhet umiddelbart underlagt Den hellige stol.

 

Biskop av Tallinn

Den hellige far har utnevnt den apostoliske administratoren for den apostoliske administrasjonen i Estland, monsignore Philippe Jourdan, til den første biskopen av bispedømmet Tallinn.

Monsignore Philippe Jean-Charles Jourdan ble født 30. august 1960 i Dax i Frankrike. Han er utdannet matematiker og ingeniør fra École des Ponts Paris Tech i Paris (1983) og har en doktorgrad i filosofi fra det pavelige universitetet Santa Croce i Roma (1987). Den 20. august 1988 ble han inkardinert i Det hellige kors' prelatur og Opus Dei.

Den nye biskop Philippe av Tallinn har hatt følgende virke: kapellan ved Colegio de Fomento Aldeafuente, Madrid (1988-1989); kapellan ved Centre Culturel Garnelle, Paris (1989-1993); pastoral leder for ulike studentboliger i Paris (1992-1995); generalvikar for den apostoliske administrasjonen i Estland (1996-2005); sogneprest ved katedralen St Peter og St Paul i Tallinn (1999-2001).

Den 23. mars 2005 ble han utnevnt til titulærbiskop av Pertusa og apostolisk administrator for den apostoliske administrasjonen i Estland.

 

800 år i Estland

Romersk katolisisme har eksistert på estisk territorium i minst åtte århundrer. Det katolske samfunnet ble konstituert som en egen krets i Den katolske kirke i 1924, da pave Pius XI opprettet den apostoliske administrasjonen av Estland. Katolikkene i Estland var da ikke lenger under Riga bispedømmes jurisdiksjon.

Den katolske menigheten var på den tiden svært liten, med rundt 2.000 katolikker. Det var ikke mulig å opprette et bispedømme på den tiden, bare en midlertidig struktur, en apostolisk administrasjon, som tok seg av det religiøse livet til katolikkene i Estland.

 

Anerkjennelse

I en melding fra det nye Tallinn bispedømme heter det:

«Å bli eget bispedømme vitner om en stabil situasjon for Den katolske kirke i Estland. Det er også en anerkjennelse fra Den hellige stol av den pastorale og organisatoriske modenheten i det estiske katolske samfunnet. Det betyr at den lokale katolske kirke i Estland har utviklet de menneskelige, materielle og åndelige ressursene som er nødvendige for fullt ut å påta seg det ansvaret som et bispedømme har.

Denne endringen er også en anerkjennelse av det estiske katolske samfunnets vekst og betydning i Estland. Og det styrker også den åndelige og misjonerende kraften blant Guds folk på den estiske republikkens territorium.»

 

Permanent struktur

Og videre:

«Å bli bispedømme tydeliggjør Kirkens langvarige forpliktelse i den aktuelle regionen eller i det aktuelle samfunnet. Det indikerer at Den hellige stol anser lokalsamfunnet som sterkt og stabilt nok til å rettferdiggjøre en permanent kirkelig struktur, ledet av en biskop.»

 

Ifølge den nasjonale folketellingen i Estland er ca. 0,78 % av en befolkning på 1,4 milioner katolikker, og det er en av de få kirkene i Europa som vokser jevnt og trutt.