Hopp til hovedinnhold

Sikkerhetstiltakene ligner dem som ble brukt under Paris-OL, når den gjenoppbygde Notre-Dame-katedralen åpnes på nytt denne helgen.

Bilde
Slik ser den restaurerte Notre-Dame-katedralen i Paris ut før åpningen lørdag 7. og søndag 8. desember 2024. de Paris i Paris, 29. november 2024.
Publisert 5. desember 2024 | Oppdatert 5. desember 2024

 

Gjenoppbyggingen etter brannen i 2019 har tatt mer enn fem år. Nå skal den offisielle gjenåpningen av middelalderkatedralen skje med inviterte gjester til stede lørdag og søndag.

Øya i Seinen der katedralen ligger i hjertet av Paris, Ile de la Cité, vil bare være åpen for de inviterte gjestene og de fastboende disse dagene, sier politisjefen i Paris, Laurent Nuñez. Øya er vanligvis full av turister.

Nuñez sier rundt 50 stats- og regjeringssjefer er ventet til seremoniene. Han forteller at sikkerhetstiltakene tar utgangspunkt i tiltakene under den storslagne åpningsseremonien under Paris-OL i sommer, der store deler av det sentrale Paris ble stengt av.

– Det vil bli innført et svært høyt sikkerhetsnivå, sier politisjefen til avisa Le Parisien.

 

Notre-Dame-katedralen

  • Notre-Dame er en gotisk katedral på øya Île de la Cité i Seinen i sentrum av Paris.
  • Katedralen ble påbegynt i 1163 og sto ferdigstilt rundt 1250.
  • Katedralen er et av gotikkens mest betydelige monumenter, og er blant Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner.
  • Notre-Dame er bygd med fem skip, tverrskip og kor med utvendige kapeller og gravmæler. Den har to 69 meter høye rett avkuttede tårn i vest, og spir over midtkrysset.
  • Det store rosevinduet vest i katedralen og tverrskipenes glassmalerier er fra 1200-tallet.
  • Vestfasaden av katedralen er rikt dekorert med skulpturer og tre portaler, der midtportalen fremstiller Dommedag.
  • Etter store ødeleggelser, særlig på 1700-tallet, ble kirken gjennomgripende restaurert mellom 1843 – 64.
  • Totalskadet i brann mandag 15. april 2019.
  • Gjenåpnet i ny-restaurert stand lørdag 7. desember 2024.
(Kilde: Store Norske Leksikon)

 

 

Trump og Jill Biden

Gjestelisten for gjenåpningsseremonien er ikke gjort kjent, men en av stats- og regjeringssjefene som skal delta, er Tysklands president Frank-Walter Steinmeier. Ifølge Reuters skal Jill Biden, USAs førstedame, være med. USAs påtroppende president Donald Trump kommer også.

En som glimrer med sitt fravær under åpningen, er pave Frans.

President Emmanuel Macron kunngjorde for et år siden at han hadde invitert paven til seremonien, men i september opplyste den katolske kirken at han ikke kommer. Han skal i stedet på et besøk til den franske øya Korsika helgen etter åpningen i Paris.

 
Bilde
Paris' erkebiskop Laurent Ulrich hilser på Frankrikes førstedame Brigitte Macron utenfor Notre-Dame de Paris.
 

Må tale utenfor

Det blir en blanding av religiøse ritualer og showbiz når feiringen begynner lørdag ettermiddag. Paris' erkebiskop Laurent Ulrich skal holde en åpningsgudstjeneste og slå med staven sin på de stengte katedraldørene for å symbolsk åpne dem, ifølge katedralens nettsider.

Erkebiskopen skal også symbolsk vekke katedralens enorme orgel til live igjen. Brannen smeltet Notre-Dames blytak og dekket hele instrumentet med giftig støv. Alle de 8000 orgelpipene, som varierer i størrelse fra omtrent som en blyant til 10 meter, har møysommelig blitt demontert, renset og satt tilbake på plass.

Frankrikes president Emmanuel Macron, som står midt i en svært vanskelig politisk krise, får et avbrudd fra politikken denne dagen. Han skal tale til de tilreisende gjestene. Macron ønsket å holde talen inne i kirkerommet, men det blir det ikke noe av. Etter forhandlinger med bispedømmet har presidenten fått lov til å tale i forgården.

Frankrike er i tråd med sin grunnlov et sekulært land med et strengt skille mellom stat og kirke.

Lørdag kveld, etter gudstjenesten, blir det TV-sendt konsert. Blant deltakerne er operasangerne Pretty Yende fra Sør-Afrika og Julie Fuchs fra Frankrike, den kinesiske pianisten Lang Lang, cellisten Yo-Yo Ma, den Benin-fødte sangeren Angelique Kidjo og den libanesiske sangeren Hiba Tawaji. Konserten skal både være for katedralen og for dem som deltok i gjenoppbyggingen, ifølge TV-kanalen France Télévisions.

 

Sperres av

Politiet sperrer av hele Ile de La Cité, deler av Seinens sørlige bredd og ni av bruene over elva fra tidlig lørdag kveld til søndag kveld, opplyser politisjefen. Alle butikkene på øya, mange av dem suvenirbutikker og andre som retter seg mot turister, vil stenge i helgen. Også turistbåtene må stanse trafikken ut til øya der Notre-Dame ligger.

Søndag morgen skal Paris' erkebiskop holde messe i katedralen der det nye alteret skal vigsles.

Rundt 170 biskoper fra Frankrike og andre land skal delta i markeringen, det samme skal prester fra alle sognene i Paris' bispedømme.

Katedralens nettside skriver at det deretter blir en «broderlig buffé» for trengende.

Til tross for at det ikke vil bli mulig å nærme seg den gjenoppbygde katedralen fysisk, kan folk i Paris likevel samles for å følge det som skjer. På sørbredden av Seinen vil det være steder der opptil 40.000 tilskuere kan samle seg for å se seremoniene på storskjermer, opplyser politiet.

 

Venter køer

Messen søndag er startskudd for en åtte dager lang markering av gjenåpningen.

– Den vil samle alle de mangfoldige troende i Paris, og alle dem som bidro til at katedralen ble gjenfødt. Messer vil også være åpne for publikum, med forbehold om ledige plasser. Den 13. desember vil den hellige tornekronen bli returnert til katedralen, heter det på katedralens nettsider.

Fra mandag 16. desember holder Notre-Dame igjen åpent som normalt – med daglige åpningstider fra 7.45 til 19. Det ventes lange køer og stort press, men det vil også bli mulig å skaffe seg gratis billetter på nett.

Grunnsteinen til katedralen ble lagt i 1163. Hva som egentlig forårsaket den voldsomme brannen 15. april 2019, er ennå ikke helt klarlagt. Franske myndigheter anser en elektrisk feil eller en henslengt, brennende sigarett som det mest sannsynlige.