Hopp til hovedinnhold

I anledning jubelåret 2025 er fem hellige dører blitt åpnet i Roma. I tillegg til dørene i de fire pavelige basilikaene, har pave Frans for første gang åpnet en hellig dør i Rebibbia-fengselet. Dørene symboliserer omvendelse og Kristus, som er «døren» til frelse.

Bilde
Pilegrimer går inn gjennom Den hellige dør i Peterskirken
Publisert 7. januar 2025 | Oppdatert 7. januar 2025
Bilde
Maleri av pave Martin V

Jubelåret 2025 begynte med at pave Frans åpnet Den hellige dør i Peterskirken på julaften, 24. desember 2024. Frem til 5. januar 2025 ble fire andre slike dører åpnet i Roma. Paven som krysser terskelen, etterfulgt av en flokk med pilegrimer, er et sentralt symbol for jubelåret.

Tradisjonen ble etablert av pave Martin V, som åpnet en hellig dør i Laterankirken under jubelåret 1425. Den hellige dør i Peterskirken ble først åpnet på julaften i 1499, da pave Alexander VI beordret at hellige dører skulle åpnes i andre pavelige basilikaer i tillegg til Laterankirken. 

Den symbolske åpningen av døren med en hammer er erstattet av en tryggere praksis hvor paven simpelthen skyver døren opp, etter at pave Paul VI nesten ble truffet av fallende sementbiter under åpningen på julaften i 1974.

Døren symboliserer jubelårets kall til omvendelse, fordi Kristus er «døren» til frelse. Kirken gir tilbud om fullstendig avlat til pilegrimer som går gjennom en av de hellige dørene i løpet av jubelåret, gitt at de vanlige kriteriene for å motta avlat er oppfylt (skriftemål, kommunion og bønn for pavens intensjoner).

 

Da sa Jesus: ... 'Jeg er porten. Den som går inn gjennom meg, skal bli frelst og fritt gå inn og ut og finne beite.'

(Joh 10,7; 9)

 

Les mer

 

Dør I:  Peterskirken

 

På julaften, 24. desember 2024, åpnet pave Frans den hellige døren i Peterskirken og innledet dermed jubelåret 2025, også kalt «Håpets år». Mens den offisielle jubelårssalmen ble spilt, gikk de første av «håpets pilegrimer» inn gjennom døren etter paven. 

Åpningsritualet ble som vanlig etterfulgt av en messe, hvor paven i sin preken understreket at Jesus som Immanuel, Gud-med-oss, gir verden et håp som ikke skuffer (jf. Rom 5,5). Han oppfordret til å finne glede i møtet med Kristus, og pekte på jubelåret som en anledning til å styrke troen og fornye håpet i en verden preget av lidelse.

 

Bilde
Pave Frans og andre foran Den hellige dør i Peterskirken, lukket

 

Søster, bror, i natt er det for deg 'den hellige døren' i Guds hjerte åpner seg.

– Pave Frans

 

Den hellige dør i Peterskirken forblir åpen frem til 6. januar 2026, som også er slutten på jubelåret. Det betyr at pilegrimer som besøker Roma, har mulighet til å komme og krysse terskelen gjennom hele året.

 

Les mer

 

Dør II: Rebibbia-fengselet

 

Andre juledag, 26. desember 2024, åpnet pave Frans etter sitt eget ønske en ny hellig dør i Rebibbia-fengselet i Roma. Dette er første gang en pave har åpnet en hellig dør utenfor en av de pavelige basilikaene. Han oppfordret de innsatte til aldri å miste håpet og til å holde hjertets port vidåpen. 

Under messen etter åpningsritualet understreket paven i sin preken at håpet har det siste ordet, og at forsoning og frihet er jubelårets mål. Paven definerte «frihet» som «styrken til å gjøre det som er rett: Vi er frie når vi virkelig kan være oss selv, i det gode.»

 

Bilde
Pave Frans åpner Den hellige dør i Rebibbia-fengselet

 

Åpne hjertets port helt og holdent... Jeg ber for dere hver dag.

– Pave Frans

 

Paven har tidligere besøkt Rebibbia-fengselet i den stille uke i 2015 og 2024, for å vaske føttene til innsatte under skjærtorsdagsliturgien. Pave Benedikt XVI besøkte fengselet i 2011.

 

Les mer

 

Dør III: Laterankirken

 

Femte juledag, 29. desember 2024, ble den hellige døren i Laterankirken (basilikaen St. Johannes i Lateranet) åpnet av kardinal Baldassarre Reina, som er basilikaens erkeprest. Han ble kreert til kardinal av pave Frans under konsistoriet 7. desember 2024.

I sin preken under messen oppfordret kardinalen til medmenneskelighet for dem som lider. Den åpne døren symboliserer Guds favn, som gir tilgivelse og gjenoppretter menneskets verdighet. Kardinalen ba spesielt for familier i vanskeligheter og understreket betydningen av kjærlighet og enhet – med referanse til Den hellige familie.

 

Bilde
Kardinal Reina åpner Den hellige dør i Laterankirken

 

I det øyeblikk vi bestemmer oss for å vende tilbake til Gud, vil vi aldri møte en lukket dør, men en omfavnelse som ønsker oss velkommen og velsigner oss.

– Kardinal Baldo Reina

 

Den hellige dør i Laterankirken forblir åpen gjennom mesteparten av jubelåret, men lukkes tidligere enn døren i Peterskirken: 28. desember 2025. 

 

Les mer

 

Dør IV: Santa Maria Maggiore

 

Første nyttårsdag, 1. januar 2025, ble den hellige døren i Santa Maria Maggiore (Den store Mariakirken) åpnet av kardinal Rolandas Makrickas, som er basilikaens koadjutor-erkeprest. Han ble kreert til kardinal av pave Frans under konsistoriet 7. desember 2024.

Erkebiskop Salvatore («Rino») Fisichella, pro-prefekt for nyevangelisering i Dikasteriet for evangelisering og ansvarlig for organiseringen av jubelåret 2025, var også til stede.

I sin preken reflekterte kardinalen over dørens åndelige betydning og dens tilknytning til Jomfru Maria, som er en «ledestjerne» (Stella Maris) for troende. Jubelåret ble fremhevet som en tid for åndelig vekst og refleksjon, med Maria som en ledsager på reisen. 

 

Bilde
Kardinal Rolandas Makrickas åpner Den hellige dør i Santa Maria Maggiore

 

Kardinalen minnet om at troen, på samme måte som Betlehemsstjernen, leder mennesker til Kristus, «verdens sanne lys», og oppfordret til å erfare Guds nærvær gjennom bønn og åndelig – så vel som fysisk – pilegrimsvandring.

 

Maria, vår mor, står ved siden av hver og en av oss. Hun elsker oss alle, uten unntak, og leder oss alltid til sin Sønn.

– Kardinal Rolandas Makrickas

 

Den hellige dør i Santa Maria Maggiore forblir åpen for pilegrimer gjennom mesteparten av jubelåret, men lukkes, i likhet med døren i Laterankirken, tidligere enn døren i Peterskirken: 28. desember 2025. 

 

Les mer

 

Dør V: St. Paulus utenfor murene

 

Søndag 5. januar, dagen før Herrens åpenbaring (Epifania), ble den hellige døren i St. Paulus utenfor murene åpnet av kardinal James Michael Harvey, som er basilikaens erkeprest. Han ble kreert til kardinal i 2012 av pave Benedikt XVI.

Før åpningen ble det blåst i et bukkehorn, som er sterkt knyttet til jubelårets opprinnelse i Det gamle testamente. Basilikaens mosaikkfasade bærer ordene Spes unica («Vårt eneste håp»), som understreker at Kristus er inngangsporten til Guds rike.

 

Bilde
Kardinal J.M. Harvey åpner Den hellige dør i St. Paulus utenfor murene

 

I sin preken reflekterte kardinalen over to nøkkelord for det kommende året: glede og håp. Glede, fordi Frelseren er født, og håp, fordi Kristus er vårt håp. Han forklarte at håp ikke er en passiv venting, men en aktiv kraft som bidrar til å skape forandring. Dette er særlig viktig i en verden som er preget av post-pandemiske utfordringer, kriser og konflikter.

 

Åpningen av Den hellige dør markerer den frelsesveien som Kristus åpnet gjennom sin inkarnasjon, død og oppstandelse, og som kaller alle medlemmer av Kirken til å forsone seg med Gud og med hverandre.

– Kardinal J.M. Harvey

 

Den hellige dør i St. Paulus utenfor murene forblir åpen gjennom mesteparten av jubelåret, men lukkes, i likhet med dørene i Laterankirken og Santa Maria Maggiore, tidligere enn døren i Peterskirken: 28. desember 2025. 

 

Les mer