Espen Ingebretsen ble katolikk for 3 år siden, han jobber som lærer på St. Sunniva skole i Oslo og er også kateket i St. Elisabeth menighet i Bærum.
– Jeg er blitt veldig fascinert av Andre Moseboks fortelling om utreisen fra Egypt. Jeg tror den har en sterk symbolsk verdi for oss i dag.
Frihet fra slaveri
Som konvertitt merker han en stor forskjell på livet før og nå.
– Jeg opplever en annen type frihet. Jeg føler at jeg endelig kan bevege meg fremover som menneske; jeg bruker tiden min bedre, og jeg er blitt mer engasjert i andres liv enn tidligere. Jeg føler meg ikke like isolert, eller fanget i de samme handlingsmønstrene.
Det er en frihet og fremgang han ønsker seg mer av, forteller Espen.
– Det er dette Exodus 90 handler om, nemlig friheten til å velge det gode.
Sammen med en kamerat fra menigheten har han samlet en gruppe på 9 menn for å fordype seg enda mer i troen. De skal møtes ukentlig for å lese og reflektere over opplegget til Exodus 90. Hver og en forplikter seg til en rekke praksiser: bønn, kalde dusjer og trening. Listen med ting de faster fra er lang.
Exodus 90 – en ekstra intens fastetid for menn
Når: fra 20. januar frem til påske
Hvordan:
- En hellig time hver dag (en time bønn)
- Eksamen hver kveld (tilbakeblikk på dagen)
- Møtes i grupper hver uke for å lese oppbyggelige tekster. Her har de også en kontaktperson, et anker, de skal ha kontakt med hver dag.
- Korte, kalde dusjer
- Trene regelmessig
- En god natts søvn (helst minst sju timer)
- Avholdenhet fra: alkohol, godteri, mellommåltider, brus, TV, film, sport, video- og dataspill.
- Bare kjøpe ting som er helt nødvendig
- Bare høre på musikk som løfter sjelen til Gud
- Bare bruke datamaskinen til jobb og nødvendigheter
- Bare bruke mobilen til nødvendig kommunikasjon
- Faste onsdager og fredager (ikke kjøtt, og bare ett fullt måltid, og to mindre)
- Søndager er selvsagt helligdag, men de har bare lov til å gjøre én ting som er utelukket ellers i uka.
Opplegget kan følges gjennom denne appen.
Mer om Exodus 90 her.
Brorskap
På Exdous 90 sine nettsider spør de: «Er du lei av å bli holdt tilbake av vår tids komfort og distraksjoner, og lengter etter å være nærmere Gud?»
Dette appellerte til Espen og mennene som snart skal samles en gang i uken frem til påske. For egen del merker Espen at det er fristende å gjøre det som er komfortabelt og lett, og ikke nødvendigvis det som er riktig.
– Men om vi vil forlate slavetilværelsen i Egypt, og komme oss til det lovede land, så kommer det til å koste. Det er smertefullt og fri seg fra de avhengighetene vi har, sier han.
Espen har savnet katolske mannsfellesskap, og det i seg selv er en av grunnene til at han vil teste ut Exodus 90. For her blir nettopp brorskapet løftet frem som viktig.
– Jeg gleder meg til å be sammen, dele tro og snakke om de utfordringene vi møter som katolske menn i Norge i dag.
Espen forteller at han tror slike fellesskap kan motvirke en følelse av isolasjon som han tror mange lever med.
– Det er veldig få ganger jeg er i sammenhenger hvor det bare er menn, jeg tror vi mister noe viktig om vi ikke gir rom til disse felleskapene også.
Disiplinen skal hjelpe oss til å handle etter det som egentlig er godt, det vi egentlig vil, og slik knyttes det dermed også til frihet.
Exodus 90 handler ikke om å dyrke maskuliniteten for maskulinitetens skyld. Men det er noen utfordringer bare menn møter på, som det er fint å kunne dele i en gruppe med bare andre menn, sier Espen.
– Det er mange forvridde bilder på hva maskulinitet er ute i samfunnet, og dette med mer disiplin har blitt en trend også her. Men Exodus 90 skiller seg ut fordi det ikke handler om selvrealisering, men helliggjørelse. Det handler om å bygge fellesskap, ikke ego. Disiplinen skal hjelpe oss til å handle etter det som egentlig er godt, det vi egentlig vil, og slik knyttes det dermed også til frihet.
Hvordan bli med?
Alle som vil, kan laste ned appen, eller bli med på opplegget ved å følge det på andre måter. Interesserte oppfordres til å lage egne grupper av andre menn, slik at de gjør dette sammen.
I Trondheim forteller p. Florian Pletscher at de skal ha to grupper, en som møtes i menigheten og en som møtes digitalt.
Ta kontakt på epost: Florian.Pletscher@katolsk.no om du ønsker å være med.
– Det er første gang jeg er med i år. Jeg har hatt lyst før, men jeg fant ingen gruppe.
P. Florian forteller at det oppleves ekstra spesielt å være med i år siden biskop Erik Varden i samarbeid med bl.a. Exodus 90 og EWTN lager podkastserie om ørkenfedrene.
Desert fathers in a year: Desert Fathers in a Year
– Hver uke i et helt år kan vi fordype oss i ørkenfedrene veiledet av biskop Erik Varden!