
I en sak i Vårt Land meldte Torfinn Gossner, rektor ved St. Sunniva skole, om økning i antall søkere både på barne- og ungdomstrinnet. Alle trinn har ventelister, men det er spesielt press på inntaket til 8. klasse. Antallet søkere har doblet seg sammenlignet med årene 2022/2023, fra 34 til 70 søkere i år.
Gossner trekker frem to grunner til den økte interessen: 1. bedre markedsføring og 2. de tilbyr en nettbrett- og mobilfri skole. Istedenfor gir de elevene nødvendig digital kompetanse med måteholden skjermbruk. I tillegg får barna en skole som følger kirkeåret og tilbyr messer og morgensamlinger.
– Vi gir barna god faglig og tradisjonell undervisning, som gir kunnskap og kompetanse, samtidig som vi setter tydelige rammer for elevene, sier han.
– Verdigrunnlaget vårt gir barna trygghet i skolehverdagen.
Gossner tror også at St. Sunniva skole tiltrekker seg søkere, fordi de har en mangfoldig elevgruppe med stor bredde i religiøs, kulturell, geografisk og etnisk bakgrunn.

Flere ungdommer
At mange søker seg til ungdomstrinnet spesielt, tror han handler om flere ting.
– Lang reisevei er kanskje grunnen til at flere ikke søker seg til St. Sunniva når barna er små, men dette er ikke et like stort hinder når barna blir eldre.
Gossner sier også at flere vurderer den offentlige ungdomsskolen som mer utrygg enn barnetrinnet, og at noen lokale skoler er så store at elevene opplever å drukne i mengden.
– Derfor ønsker flere seg et alternativ.
God, faglig undervisning blir også ekstra viktig når søknadsfristene til Videregående skole begynner å nærme seg, sier Gossner.
Katolske skoler i Norge
Barne- og ungdomsskoler
- St. Sunniva skole i Oslo
- St. Franciskus skole i Arendal
- St. Eystein skole i Bodø
- St. Paul skole i Bergen
Videregående skoler
- St. Paul gymnas i Bergen
Samme tendens i Bodø og Bergen
St. Eystein skole i Bodø melder også om bedre søkergrunnlag, spesielt på ungdomstrinnet. Rektor Elisabeth Thielemann oppgir at dette ikke er noe nytt, men likevel en økende tendens.
– Det har nok både med det å gjøre at skoletilbudet blir stadig bedre kjent og at foreldre blir mer bevisste sine valg og muligheter, sier hun.
På St. Paul skole i Bergen har de hatt en liten økning, men ingenting monumentalt, sier rektor Erik Løland. De har hatt gode søkertall over mange år, også her spesielt på ungdomstrinnet. Grunnen til dette, som kommer frem fra både henvendelser og direkte i søknader, er at barn eller foreldre ønsker å ivareta norsk, kristen kulturarv, eller de ønsker å ha barnet sitt på en skole som vektlegger hele mennesket og er opptatte av individets plass i fellesskapet.
– Noen opplever også i større grad at skolen ivaretar skillet mellom voksne og barn. Noen fordi de vil ha barnet sitt på en skole som ikke har egne digitale enheter som mobil og lesebrett, men har fokus på fysiske lærebøker i alle fag, sier Løland.
Vanskelig i Arendal
Et unntak er Arendal som strever med rekruttering. Rektor Helga Tørå Karsrud forteller at dette ikke er unikt i arendalsskolene. Området har 25 prosent flere skoleplasser enn elever.
– Her er det ingen som bytter skole på grunn av overfylte klasserom, sier hun.
Likevel forteller hun at de opplever flere søkere til ungdomstrinnet enn tidligere, og at de har flere elever som søker seg til en katolsk skole i løpet av skoleåret.
– Stort sett er dette fordi de enten er misfornøyde med det sosiale eller faglige på den skolen de går på, sier Karsrud.
Søkerne de har oppgir ofte det kristne verdigrunnlaget som motivasjon til å søke seg inn på skolen, og siden de er den eneste kristne skolen i Arendal får de også søkere som tilhører andre kirker enn den katolske.