-
400-årsmarkering denne uken
-
Følg pontifikal rekviemmesse direkte på katolsk.no kl. 18.00 torsdag 5. mai
KLOSTERLASSES VEI? St. Olav menighet i Tønsberg vil hedre Klosterlasse med egen vei for å markere at det er 400 år siden hans død. Kirken vil da få ny adresse. Foto: privat
Denne uken markerer St. Olav katolske menighet i Tønsberg at det er 400 år siden Lauritz Nielssøn – kjent som Klosterlasse – døde.
Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen
For å hedre og minnes bysbarnet har menigheten levert inn søknad om endring av gatenavnet Sandefjordgaten til Klosterlasses vei. Menigheten skriver:
«I 2022 er det 400 år siden Klosterlasse døde. St. Olav menighet ønsker i den anledning å ta ulike initiativ i samarbeid med andre aktører lokalt og regionalt for å hedre Klosterlasses minne i hans egen hjemby og hans eget hjemland.»
Blant initiativene er avduking av en minneplakett på St. Olav kirke, pontifikal rekviemmesse torsdag 5. mai (sendes direkte på katolsk.no), Klosterlasse-seminar fredag 6. mai – og forhåpentlig nytt navn på kirkens gateadresse!
– Vi ville ikke være kravstore, og den lille gatestumpen har bare én adresse, sier Gunnhild Bærø i St. Olav menighet til Tønsberg Blad.
Adressen er menighetens egen.
Én av de store
Selv om anti-katolske historikere så å si skrev Klosterlasse ut av norgeshistorien, er han iferd med å bli reinstallert som én av de mest prominente nordmenn i sin tid – og med god grunn:
I en lengre artikkel om Klosterlasse i Norsk Biografisk Leksikon skriver historiker og tidligere statsråd Lars Roar Langslet bl.a.:
«På 1500- og 1600-tallet var Klosterlasse den eneste nordmann med europeisk ry. Han var lærd på så forskjellig felter som matematikk og retorikk, filosofi og teologi, men først og fremst en kirkens stridsmann med stor utstråling og enorm arbeidskraft, i kontakt med paver, keisere og konger, og sjelesørger for utallige mennesker. Piscator animarum – sjelefiskeren, kalte studentene ham.»
Slike bysbarn har selv ikke Tønsberg mange av, og en gatestump kan muligens kommunen avse til hans minne:
«St. Olav katolske kirke i Tønsberg ligger på hjørnet av Botnegaten og Sandefjordgaten. Sandefjordgaten går opp langs kirken og er forholdsvis kort med bare én adresse tilknyttet gaten. Det ville være en utmerket heder for dette berømte bysbarn om Sandefjordgaten forandret navn til Klosterlasses vei. Det vil også passe fint å få Klosterlasses vei i nærheten av Svend Foyns gate, som er oppkalt etter en annen av Tønsbergs store sønner», skriver menigheten i sin søknad.
Les mer om Klosterlasse
- Stor Klosterlasse-markering i Tønsberg
- Klosterlasse – Den eneste nordmann med europeisk ry på 1500- og 1600-tallet
SISTE HVILE: Klosterlasse aka pater Norvegus døde 5. mai 1622
i Vilnius i Litauen, og ble begravet i universitetskirken St. Johannes. Foto: privat
Kongen avduket minneplate
Klosterlasse ble født i Tønsberg i ca. 1537. Han var sønn av kjøpmann Niels Lauritzsøn, morens navn kjenner vi ikke. Den store norske teolog og diplomat virker over hele Europa etter studier i Oslo og Belgia (Nederlandene). Han var på hemmelig oppdrag i Stockholm i mange år, men måtte flykte derfra og døde i Vilnius, Litauen, i 1622. Pater Norvegus, som han også ble kalt, ble begravet i universitetskirken St. Johannes. Han ble senere flyttet til en fellesgrav utenfor kirken. I 1998 avduket H.M. kong Harald V en minneplate med norsk og litauisk tekst inne i kirken.
Nå håper menigheten på at også Klosterlasses fødeby vil være seg sitt ansvar bevisst og hedre ham:
– Det hadde vært fint å oppkalle en vei etter Tønsbergs sønn, vi håper vi rekker å få det til i tide, sier Bergø videre til Tønsbergs Blad.
Beskjeden får de 3. mai etter behandling i Tønsberg kommunes Politisk utvalg for kultur, idrett og folkehelse.
Følg pontifikal rekviemmesse for Klosterlasse torsdag 5. mai kl. 18.00
Les mer om Klosterlasse
- Stor Klosterlasse-markering i Tønsberg
- Klosterlasse – Den eneste nordmann med europeisk ry på 1500- og 1600-tallet
Les mer om reformasjonen
- Reformasjonen i Norge: Da erkebiskopens håp brast
- Se foredraget «Reformasjon uten folk»
- Norge er bygd på Hellig Olav
- Cicignons katolske byplan for Trondheim
- Reformasjon og motreformasjon
-
«Til Guds og Jomfru Marias ære» – Kirkens martyrer under reformasjonen i Norge
- Mot-reformasjon i Norge – katolsk motstand på 1600-tallet