Undervisningsopplegg for film 19
Film 19: HVORDAN BE?
Undervisningsopplegg - Deltakerressurser
SPØRSMÅL TIL DISKUSJON
19A:
Hvorfor tror du mennesker ber? Hva motiverer dem til å begynne?
Hvilke fordeler er det med å be? Hvilken forskjell kan bønnen faktisk gjøre?
Hvilke ting kan hindre oss i å be?
Hvilke andre tanker eller spørsmål melder seg ut fra denne delen av filmen?
19B:
Er dine bønner noen gang blitt besvart?
Hva er din erfaring med å lese i eller be med Bibelen?
Synes du det er lett å snakke med Gud? Å si ”takk” eller ”hjelp” eller ”unnskyld”? Å sitte i stillhet?
Hvilke andre tanker eller spørsmål vekker denne delen av filmen i deg?
19C:
Hvilken måte foretrekker du å be på eller hva er din vanligste måte å be på?
Fikk du med deg noen form for fromhetsutøvelse eller hengivenhet hjemmefra? Hvilke fromhetstradisjoner liker du aller best?
Hvilke råd ville du gitt en som har lyst til å begynne å be?
Hvilke andre tanker eller spørsmål melder seg ut fra denne delen av filmen?
TEKSTER FRA YOUCAT TIL DENNE ØKTEN
#490 til #527 – Hvordan be [17 sider]
LENGRE TEKSTER FRA DEN KATOLSKE KIRKES KATEKISME
#2652 til #2662 – Bønnens kilder
#2663 til #2682 – Bønn og Den hellige Treenighet
#2700 til #2724 – Måter å be på
#2725 til #2745 – Å vokse i bønn
VISDOM FRA BIBELEN
Lukas 6,12
På denne tiden gikk han en gang opp i fjellet for å be, og hele natten var han der i bønn til Gud.
Lukas 11,1-4.9-10
En gang var han et sted og ba. Da han var ferdig, sa en av disiplene til ham: «Herre, lær oss å be, slik Johannes lærte sine disipler.» Han svarte: «Når dere ber, skal dere si: Far! La navnet ditt helliges. La riket ditt komme. Gi oss hver dag vårt daglige brød. Tilgi oss våre synder, for også vi tilgir hver den som står i skyld til oss. Og la oss ikke komme i fristelse.» … Jeg sier dere: Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere. For den som ber, han får. Den som leter, han finner. Og den som banker på, skal det lukkes opp for.
Paulus’ brev til romerne 8,26-27
På samme måte kommer også Ånden oss til hjelp i vår svakhet. For vi vet ikke hva vi skal be om for å be rett, men Ånden selv går i forbønn for oss med sukk uten ord. Og han som gransker hjertene, vet hva Ånden vil; for Ånden ber for de hellige etter Guds vilje.
Paulus’ første brev til Timoteus 2,1-2
Jeg formaner dere framfor alt til å bære fram bønn og påkallelse, forbønn og takk for alle mennesker. Be for konger og alle i ledende stillinger, så vi kan leve et stille og fredelig liv med gudsfrykt og verdighet i alt.
Paulus’ brev til filipperne 4,6-7
Vær ikke bekymret for noe! Men legg alt dere har på hjertet, fram for Gud. Be og kall på ham med takk. Og Guds fred, som overgår all forstand, skal bevare deres hjerter og tanker i Kristus Jesus.
Jakobs brev 5,13-15
Er det noen blant dere som lider? Da skal han be. Er noen glade til sinns? Da skal han synge lovsanger. Er noen blant dere syke? Han skal kalle til seg menighetens eldste, og de skal be over ham og salve ham med olje i Herrens navn. Da skal troens bønn redde den syke, og Herren skal reise ham opp. Har han gjort synder, skal han få dem tilgitt.
HOVEDTANKER FRA FILMEN
19A – Bønnens fantastiske eventyr
Bønn er et fantastisk eventyr. Den er vårt vennskap med Gud. Den er en samtale med den Gud som elsker oss. Den er nøkkelen som åpner Guds hjerte.
For kristne inntar bønnen en spesiell betydning, fordi Jesus innbyr oss til vennskap med ham. Vi roper ikke opp til en fjern Gud; vi snakker til Jesus, hjerte til hjerte, som en venn, en bror, en frelser; og han fører oss til Faderen ved Den Hellige Ånds kraft.
Den spanske forfatteren St. Johannes av Korset taler om en åndelig forening som finner sted mellom sjelen og Gud. Den oppstår gjennom vår tro på Jesus og gjennom dåpens sakrament. Den treenige Gud kommer for å bo i våre sjeler, og vi bor i Gud. Og hver gang vi ber av et oppriktig hjerte, blir denne åndelige foreningen sterkere.
Det finnes mange ting som kan hindre oss i å be. Vi kan ha det for travelt. Vi kan være fulle av tvil. Vi kan være usikre på hvordan vi skal begynne. Vi kan være skamfulle over hva vi har gjort. Noen ganger foretrekker vi bare å holde Gud på avstand – det føles tryggere.
Gud ønsker å gi deg åndelig fred og trøst og veiledning. Det handler ikke først og fremst om hvordan du ber, men om det enkle faktum at du ber. Du kan be for andre, lovprise, tilbe eller be anger- og takkebønner. Det som betyr noe er at du har begynt.
En engelsk munk sa: ”Be som du kan, ikke som du ikke kan.” Så lenge du ber i tro på Jesus Kristus, vil han fylle deg med sin Hellige Ånd og lede deg til Faderen. Det er bønnens ultimate eventyr.
19B – Fire grunnleggende måter å be på
Fokuset her er på personlig bønn, og vi kan komme tilbake til det å be sammen med andre senere.
Hvis det er mulig, hjelper det å sette av en bestemt tid hver dag til personlig bønn. Du kan be hvor som helst, men noe stillhet hjelper.
Det finnes en vakker tradisjon med å starte bønner med korsets tegn. Dette er når du berører pannen, deretter brystet ditt og så dine to skuldre ved å gjøre korsets tegn. Og du sier ordene ”I Faderens og Sønnens, og Den Hellige Ånds navn. Amen”.
Her er fire grunnleggende måter å be på. Først: Faste bønner. Du kan be en tradisjonell, skreven eller fast bønn: slik som Fader Vår, eller Ære være, eller en av Salmene fra Det gamle testamentet. Det er godt å be disse bønnene, og gjøre dem til våre egne. De kan uttrykke våre dypeste behov og forene oss med hele Kirkens større bønn og med visdommen til kristne som har levd før oss.
En annen måte å be på: Samtale. Du kan snakke med Gud med dine egne ord, om alt du måtte ha i tankene. Det er en samtale.
Den tredje: Bibelen. Du kan be med Bibelen på enhver måte som måtte være til hjelp. Du kan la ordene gi gjenklang i sinnet og hjertet, og tenke over hvordan de angår ditt liv.
Og en fjerde måte å be på: Stillhet. Du kan sitte eller knele i stillhet en liten stund. Bare være stille, i Guds nærvær. Lytte. Være oppmerksom på hans kjærlighet til og omsorg for deg.
Ikke vær redd. Bønn er ingen test eller en hinderløype. Den er ganske enkelt å sette av tid til Gud, og åpne våre hjerter for ham på enhver måte som måtte være til hjelp for oss.
19C – Bønner og fromhetsøvelser til hjelp gjennom dagen
Hjertet i den kristne gudstjenesten er feiringen av søndagens Eukaristi. Denne forener oss med Kristi bønn, og med hele Kirkens bønn.
Men resten av uken er det opp til oss. Og det finnes så mange åndelige skatter vi kan dra nytte av.
Her er fire overskrifter: dagen din, hjemmet ditt, vennskapene dine, og kirken din.
Først, dagen din: Når du kler på deg, kan du bære et kors eller krusifiks rundt halsen, for å minne deg om Jesu Kristi kjærlighet. Du kan gjøre et ”morgenoffer”, be en enkel bønn der du gir dagen din til Gud. Det finnes en tradisjon for familiebønn en eller annen gang i løpet av dagen, hvilken form den enn måtte ha. Du kan velsigne maten ved å be bordbønn før måltidene og takksigelse etter måltidene. Du kan be en aftenbønn.
Og hva med hjemmet ditt? Du kan henge opp et krusifiks eller noen hellige bilder på veggen, for å holde deg fokusert på troen din. Til Jul setter folk ofte opp en krybbe for å gjenskape Juleevangeliet. En Bibel bør få hedersplassen i hjemmet ditt. Du kan ha en katekisme, for å fordype din forståelse av den kristne tro. Kanskje en bønnebok, og noe åndelig litteratur av vise, kristne forfattere.
Og dine vennskap? Du trenger noen kristne venner eller kanskje en bønnegruppe eller en bibelstudiegruppe i din lokale kirke. For å støtte hverandre og be sammen, og for å be for hverandre. Du trenger noen digitale venner også: noen gode kristne nettsteder eller apper eller podkaster eller musikk. Og du trenger venner i Himmelen, den åndelige støtten fra Jomfru Maria, englene og alle helgenene.
Av alle katolske fromhetsuttrykk er kanskje rosenkransen det vanligste, når vi bruker en snor med perler til hjelp for å be de viktigste kristne bønnene og meditere over Jesu og Marias liv.
Hva med Kirken din? Mange katolske kirker er åpne for bønn i løpet av dagen, og det finnes en tradisjon for å gå innom en kirke for å be en liten stund. Du kan be foran Det allerhelligste sakrament – Jesu virkelige nærvær i tabernakelet, der hostiene som brukes til kommunion oppbevares etter Messen.
Det er en stor velsignelse å komme til Messen i løpet av uken, og ikke bare på søndager; eller, dersom dette finner sted, å tilbe Jesus når det er sakramentsutstilling og sakramental velsignelse.
Disse bønnene og fromhetsuttrykkene er der for å hjelpe oss under vår reise i troen. De er ikke ment å komme i veien. Det som til slutt teller, er vår tro på Jesus Kristus og vår kjærlighet til Gud og vår neste. Alt som hjelper denne kjærligheten til å vokse er en gave som burde verdsettes.