Den hellige Cronan Beg levde i Irland på 600-tallet. Han var biskop i Nendrum, det gamle Aendrum, i grevskapet Down i provinsen Ulster i det nordlige Irland. Han er assosiert med den monastiske grunnleggelsen i Nendrum på Mahee Island. Rev John O’Hanlon skriver i Lives of the Irish Saints (Dublin, 1875) at Cronan trolig fikk sitt tilnavn Beg, «den lille», fordi han var under middels høyde. I Martyrologiet fra Donegal nevner Cronan Beg, biskop over det gamle Aendrum, mens martyrologiet fra Tallaght ganske enkelt registrerer Cronan, biskop. Hans sted er nå identifisert som Inis Mahee i grevskapet Down. Denne øya er en del av sognet Tullynakill og ligger en halv kilometer fra bredden av Strangford Lough og rundt to mil nordnordøst for Downpatrick.
I 640 sendte den irske primas, erkebiskopen av Armagh, og de fremste prestene i det nordlige Irland et brev adressert til pave Severinus (mai-aug 640) hvor de ba om hans avgjørelse når det gjaldt den riktige måten å kalkulere påsken på. Det raste nemlig en voldsom kontrovers om dette spørsmålet i denne delen av Irland. Paven døde før brevet nådde Roma, etter et pontifikat på bare 66 dager, men det ble besvart av det romerske presteskapet i et brev av 642 adressert til en rekke navngitte irske kirkemenn. Dette brevet er bevart i den hellige Beda den Ærverdiges (ca 673-735) Historia Ecclesiastica gentis Anglorum, «Den Engelske Kirke og det Engelske Folks Historie» i fem bind (fullført i 731).
I denne sammenheng lar vi påskekontroversen ligge, men det som er interessant for hos her, er at svarbrevet avslører navnene på dem som hadde anmodet om Romas avgjørelse. Brevet fra Roma er adressert til «Til de høyt elskede og hellige Thomian, Columban, Cronan, Dimma og Baithan, biskoper; til Cronan, Ernian, Laistran, Scallan og Segienus, prester; til Saran og andre irske lærere og abbeder».
Den hellige Thomian var primas som erkebiskop av Armagh, han døde i 660. Columban var biskop av Clonard, han døde i 652. Den hellige Cronan var biskop av Nendrum eller Mahee Island i Strangford Lough, og høyst sannsynlig biskop av bispedømmet Down, han døde i 642. Dimma var biskop av Connor, han døde i 658. Den hellige Cronan var abbed av Moville nær Newtownards, han døde i 650. Ernian var abbed av Torey Island, han virket rundt 650, Laistran er ment å være Laiseran av Ardmacnasca eller Holywood, feilen er forårsaket av likheten mellom bokstavene T og E i gamle manuskripter. Scallan var abbed av Bangor, han døde i 662. Segienus var abbed av Iona fra 623 til 652. Saran døde i 661.
Her nevnes det altså at Cronan var biskop av Nendrum eller Mahee Island i Strangford Lough, og høyst sannsynlig biskop av bispedømmet Down. Han døde den 7. januar 642. Hans minnedag er dødsdagen 7. januar.
I sin traktat om noen av de irske biskopene sier Duald Mac Firbis at denne Cronan kanskje den som Caendruim er plassert med, og hans bemerkning synes å ha referanse til en senere oppføring som angår biskop Cronan av Caondruim, som døde rundt 639. Andre og mer pålitelige autoriteter plasserer Cronans død til den 7. januar 642. Noen svært interessante gamle rester kan fortsatt finnes på Mahee Island.
En rekke andre helgener ved navn Cronan finnes i irske kalendere. De tre viktigste er de hellige Cronan av Clashmore (d. 631), Cronan av Roscrea (d. ca 626) og abbed Cronan av Moville (d. 659). Vi har også de hellige Cronan Mochua av Balla (d. 637), Cronan av Clondalkin (5/600-t), Cronan av Díseart Átha Mac Lughna, Cronan av Tomgrancey (500-t), Cronan garveren (d. 617) og Cronan Mochua av Sliabh Eibhlinne. En annen helgen som ofte kalles Cronan, er den hellige Cuaran den Vise (Cuaranus Sapiens) (d. ca 700).
Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, celt-saints, brigid-undertheoak.blogspot.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 28. desember 2012