Hopp til hovedinnhold
Minnedag:

Den hellige Cronan (Crónán, Cronanus) levde i Irland sent på 500-tallet. Den irske hagiografen og historikeren John Colgan OFM (1592-1658) spekulerer, ikke usannsynlig, i en fotnote til «De fire mestres» samling av slektstavler, at denne helgenen var Crónán sønn av Aonghas av Uí Fhiachrach. Denne familien eide land i ulike deler av den vestlige provinsen Connacht, inkludert Tír Fhiachrach, nå baroniet Tireragh i grevskapet Sligo, og Aidhne, som omtrent tilsvarer bispedømmet Kilmacduagh.

Cronan er skytshelgen for Tomgrancey (Tuaim Gréine) i baroniet Tulla Upper i grevskapet Clare i den sørlige provinsen Munster. Selv om det nå ligger i bispedømmet Killaloe, lå det nær sørgrensen til bispedømmet Kilmacduagh. Det var andre dedikasjoner til Cronan i området, i Inchicronan vest for Tomgrancey, i Killokennedy sør for samme og trolig også i Carran i baroniet Burren. Selv om disse stedenes skytshelgen var en og samme Cronan, ble de noen ganger sammen kalt na Crónáin («Cronanene»).

Tradisjonen forteller at Inis Iobhthonn, åpenbart den øya som Limerick lå på, ble gitt til Cronan og til den hellige Mainchin av Limerick (Mainchín mac Setnai). Et spor av donasjonen kan ha overlevd i ruinen i Kilquane (av Ceall Chuáin, «lille Cuas kirke») på nordbredden av elven Shannon, overfor Corbally. Cua var et kjælenavn for Cronan.

Cronan bringes igjen sammen med Mainchin av Limerick i et dikt som lister opp etterkommerne av Inghean Bhaoith av Killinaboy. Den «urokkelige» Cronan påkalles også, sammen med en rekke andre helgener, om å hjelpe å frigjøre Irlands sørlige del (Leath Mogha) fra et slaveri påtvunget dem av den nordlige halvdelen (Leath Chuinn), representert av den hellige Finnian av Clonard. Dette kan være Cronan av Tomgrancey, men det kan være den hellige Cronan av Roscrea som menes. Cronans minnedag er 19. oktober.

En rekke andre helgener ved navn Cronan finnes i irske kalendere. De tre viktigste er de hellige Cronan av Clashmore (d. 631), Cronan av Roscrea (d. ca 626) og abbed Cronan av Moville (d. 659). Vi har også de hellige Cronan Mochua av Balla (d. 637), Cronan av Clondalkin (5/600-t), Cronan av Díseart Átha Mac Lughna, Cronan Beg av Nendrum (600-t), Cronan garveren (d. 617) og Cronan Mochua av Sliabh Eibhlinne. En annen helgen som ofte kalles Cronan, er den hellige Cuaran den Vise (Cuaranus Sapiens) (d. ca 700).

Det virker som det var svært vanlig at helgener ved navn Cronan også bar den irske diminutiven Mochua. Rev John O’Hanlon siterer i en fotnote i biografien om Cronan av Clashmore i Lives of the Irish Saints (Dublin, 1875) den irske hagiografen og historikeren John Colgan (d. 1657), som skrev Trias Thaumaturga og Acta Sanctorum Hiberniae. Han sier at i de irske menologiene er det åtte ved navn Cronan og atten ved navn Mochua med egne fester, og i nesten alle tilfellene kalles den samme helgenen noen steder Cronan og andre steder Mochua. Den hellige Oengus av Clonenagh («the Culdee») (d. ca 824) sier at over femti helgener i martyrologiene bærer navnet Mochua og at mange av dem også kalles Cronan. En av dem er Mochua av Balla. I martyrologiene fra Tallaght, Marianus Gorman og Donegal, under 30. mars, kalles abbed Mochua av Balla for Cronan.

Kilder: Ó Riain _ Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 28. desember 2012