Hopp til hovedinnhold
Minnedag:

Den hellige Lactan (Lactain, Lachtnaín, Lachtnán, Laichtnín, Lachtín, Laichtín, Mo Lachtóc, Molachtóg; lat: Lactanus, Lactinus, Luctanus) (kildene Catholic Saints Online og Patron Saints SQPN kaller ham Lactali) ble født en gang på 500-tallet nær Cork i den sørlige provinsen Munster i Irland. Han var sønn av en Tarbin (Tarbín, Tairbhín, Toirbín). I den genealogiske tradisjonen ble han knyttet til Múscraighe, en vasallgruppe med land hovedsakelig i Munster. Sammen med de hellige Senan av Scattery (ca 488-ca 544) (Seanán) og Finan Cam av Kinnitty (Fionán) (d. ca 600) var han et «skinnende lys» (coinnle) for denne gruppen.

Lactan fikk aldri sin egen biografi, men han nevnes i andres. Biografien om den hellige Carthagus den yngres (ca 555-637) (Mochuda) spiller på den feilaktige tro at helgenens navn er utledet fra ordet lacht (= væske), og den gjør bruk av et besøk Lactan avla i Rahan for å forklare hvordan helgenen brøt en regel om ikke å akseptere kveg som gave. Den latinske biografien om den hellige Mochoemoc av Leigh (ca 554-ca 656) (Mochaomhóg, Mo Chóemóc) (Liath Mochaomhóg, senere Leamakevoge) sier at Lactan fikk sin utdannelse i Bangor under de hellige Comgall av Bangor (ca 516-ca 602) (Comhghall) og Molua av Killaloe (554-608) (Mo Lua moccu Óche, Lua, Luanis, Lugaid, Lugidus, Lugid). Biografien forteller at en gruppe helgener, inkludert Mochoemoc, Molua, den hellige Finbarr av Cork (ca 560-ca 610) (Fionnbharr) og den hellige Luchtighern av Tomfinlough (500-t) (Luchtighearn), ble sendt av sin mester Comgall for å grunnlegge kirker over hele Irland.

Bare Lactans kirke er identifisert, og Comgall sendte ham for å grunnlegge klosteret Achadh-Ur (Achad Úr, Achadh Úr), nå Freshford i baroniet Crannagh i grevskapet Kilkenny i den østlige provinsen Leinster, og der ble han den første abbeden. Lactan tilskrives mange mirakler, inkludert helbredelse av lamme og mentalt syke. Han var også abbed for Belach Febrat (Bealach Eabhradh, Ballyhoura Hills) i grevskapet Limerick på grensen mot Cork i Munster. Achadh-Ur var et av de viktigste kirkene i det sørlige Osraige. Dette klosteret produserte det imponerende armrelikvaret fra tidlig 1100-tall som er kjent som St Lachtín’s Arm.

Lactan nevnes også i andre biografier, inkludert den metriske biografen om Senan og biografien om Múscraige, som refererer til et besøk Lactan avla til Scattery Island, og biografien om den hellige Declan av Ardmore (Déaglán) (400-t), som nevner Lactan blant syv helgener som var samlet på et sted kalt Magh Sciath nær Lismore for å bevitne et tegn på himmelen ved Declans fødsel. Biografien som ble skrevet om Molua av Killaloe inkluderer en profeti om at Lactan ville etterfølge ham. Forbindelsen med Senan er også attestert utenom biografiene, i to profetiske dikt, ett som lister opp de helgenene som ble påkalt av Senan når han var i nød, mens det andre ble rettet felles til Senan, Lactan og Comgall.

Lactan døde i 622. Hans minnedag er 19. mars i Félire Óengusso, og denne datoen har også funnet vei til den versjonen av Usuards martyrologium som ble samlet i Köln en gang før 1500. Annalene har notert hans død på ulike datoer mellom 622 og 626/27. Synoden i det vestre Munster gir ham og hans etterkommere autoritet over Múscraige, som hans far tilhørte. Dessverre finnes det ikke bevart noen biografi om Lactan. I likhet med så mange helgener har han etterlatt få andre bevis på sin kult enn en dato i en kalender og et sted for en kirke.

I det berømte martyrologiet fra Tallaght (Martyrologium Tamlactense) står Lactan som biskop under 17. februar sammen med seksten andre som også er gravlagt i Trim (Athrumia), selv om de ikke alle døde på denne datoen og heller ikke overalt ble æret på denne dagen. Disse er den hellige biskop Loman av Trim, Patrick, den hellige Patrick av Irlands (385-461) (Pádraig) dørvokter (hostiarius), Luerchus, sønn av Cuanoch, Coelius Ochtra, tre ved navn Aedus, blant dem to sønner av Fergussius og en sønn av Guarius, biskop Cormachus av Trim, en Conanus og Cormenus, sistnevnte betegnes også som biskop, presten Lactenus, presten Ossanus, Saranus, Conallus, Colmanus og jomfruen Finsecha. I Gormans martyrologium tilføyes også Dachonna, sønn av Oranus, biskop Robneus, Midus, sønn av Facundus, og Brelachus, sønn av Fichellus. Alle disse er angitt hos bollandistene den 17. februar.

De fleste av de bevarte dedikasjonene til Lactan ligger i Munster, først og fremst Donaghmore i grevskapet Cork, hvor St Lachtín’s Arm ble oppbevart (den er nå i Nasjonalmuseet), men også i Grenagh, Kilnamartery, Ballyhal og Imphrick i samme grevskap, i Killaghteen og Knocknagranshy i sognene Ardagh og Monasternenagh i grevskapet Limerick, i Lislaughtin i sognet Aghavallen i grevskapet Kerry, samt flere hellige kilder i grevskapet Clare, inkludert dem i Kilfarboy og Kilnamona. Den hellige kilden som er viet til ham i sognet Imphrick, lå i townland (liten geografisk enhet i Irland) Ballyhoura (Bealach Eabhradh), et sted assosiert med Lactan i et tidlig dikt om helgenene fra Múscraighe. Hans navn var også inkludert blant en gruppe helgener, hovedsakelig fra Clare, i et nylig oppdaget litani samlet i Schottenkloster i Regensburg i Bayern, trolig fordi han var skytshelgen for Kilfarboy.

I et dikt på klassisk irsk Lactan sammen med en mengde andre helgener ble påkalt for hjelp til å frigjøre Irlands sørlige halvpart (Leath Mogha) fra en trelldom pålagt dem av den nordlige halvdelen (Leath Chuinn), representert av den hellige Finnian av Clonard (ca 470-ca 549). På samme måte minnes han som Munsters beskytter i et dikt som tilskrives Cuimín av Connor, og en tidlig genealogisk tekst tilskriver ham mer spesifikt, under aliaset Molachtóg, beskyttelsen av Múscraighe. I denne kapasiteten var han også assosiert med en innsjø kalt «Siadus», trolig nå Loughmuskry i sognet Clonbeg, som var omgitt av bratte klipper på toppen av Sliabh gCrot (Galteemore) i Múscraighe Breoghain. Honning som Lactan brakte av ut av Connacht, skal angivelig ha blitt flytende i sommersolen og rant fra kuber på klippene og ut i innsjøen.

Kilder: Benedictines, Bunson, Ó Riain, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, celt-saints, ODNB, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 28. januar 2000