Skytshelgen for det gamle tyske Lothringen (Lorraine); mot ørelidelser og svimmelhetsanfall
Den hellige Oranna (Oranda, Othranna; fr: Orande, Oranne) ble født på 400/500-tallet (?) i Skottland (?). Ifølge legenden fra 1400-tallet var hun en skotsk kongsdatter som ble forstøtt av sin far fordi hun hørte så dårlig. Andre kilder sier at hennes far var hertug av Lorraine. I sin fortvilelse dro i alle fall Oranna til kontinentet, enten sammen med irske/skotske munker eller ifølge en annen overlevering sammen med sine hellige brødre Wendelin (ca 550-ca 617) og Fiacre (ca 610-ca 670) samt sin venninne Cyrilla.
Oranna slo seg ned i ensomheten i Berus ved Saarlouis (fr: Sarrelouis) ved grensen til Frankrike i dagens tyske delstat Saarland og bispedømmet Trier. Der skal hun på mirakuløst vis ha blitt helbredet. Deretter skal hun ha virket som misjonær i området mellom elvene Saar og Mosel og utmerket seg ved sin barmhjertighet.
Oranna skal ha berget en fornem frankisk jeger som hadde gått seg bort i skogene i Lorraine, og dermed fikk hun hørselen tilbake. Da hun ble utsatt for uønsket oppmerksomhet fra en beundrer, skal det nysådde kornet ha vokst og modnet i all hast for å skjule henne.
Oranna døde en gang på 500-tallet (?). Hun skal ha blitt gravlagt i samme sarkofag som en ledsager, som man senere ga navnet Cyrilla, i Eschweiler ved Berus, et sted som ble ødelagt i Trettiårskrigen og hvor bare kapellet for Oranna står igjen. Premonstratenserne i det tidligere klosteret Wadgassen ved Saarlouis pleide i lang tid kulten for Oranna i det tyskspråklige Lothringen/Lorraine og i Saarland. Rester av den tidlig gotiske kirken med Orannas grav er bevart i det nåværende kapellet i Berus, som i dag er en bydel i Überherrn ved Saarlouis.
Oranna minnedag er 15. september. I lang tid var kapellet sognekirke for de omliggende stedene Berus, Felsberg og Altforweiler. Fortsatt er Oranna-kapellet et valfartssted, og fortsatt feirer disse stedene sammen Oranna-markedet (Oranna-Kirmes) på tredje søndag i september. De troende feirer fortsatt «Orannentag» med en valfart til kapellet på mandag etter tredje søndag i september.
Den høytidelig skrinleggingen av Oranna og Cyrilla den 3. mai 1480 (ikke 1488 som noen kilder hevder) har dokumentarisk belegg. Det skjedde i nærvær av en hjelpebiskop fra Metz. Da ble de to skjelettene som lå ved siden av hverandre rygg mot rygg, tatt opp av sarkofagen, ikledd og lagt tilbake. Den 17. september 1719 ble relikviene overført til sognekirken St. Martin i Berus, hvor de ble oppbevart i 250 år med et par avbrudd. På folkemunne heter det at relikviene unnslapp Den franske revolusjon gjemt i en fjellsprekk i skogen. Kapellet ble solgt på auksjon og forfalt, men fra 1814 ble det gjenoppbygd.
Under Andre verdenskrig ble relikviene evakuert, først til Lebach, og deretter sto de i en isbar i Saarlouis før de fant et passende hvilested i sognekirken St. Ludwig. Kapellet ble sterkt skadet under krigen. Siden den 22. september 1969 har relikviene igjen vært i Oranna-kapellet ovenfor Berus. Der hviler de i et relikvieskrin av tre ved siden av alteret. Relikvier finnes også i Saint-Avold i Lorraine. Til relikviene hører også to jernkroner som ble satt opp av troende som ønsket å bli helbredet fra hode- og ørelidelser. Kronene finnes også i våpenet til Altforweiler. Foran kapellet står en liten brønn med en bronsestatue av Oranna, hvor vannet ble tillagt helbredende krefter.
I bispedømmet Trier finnes også et annet Oranna-kapell i den lille landsbyen Lahr i Hunsrück i den tyske delstaten Rheinland-Pfalz, som ble bygd i 1784, sannsynligvis på stedet for et eldre kapell. Der finnes også den eldste kjente fremstillingen av Oranna, en 45 centimeter høy sandsteinfigur som er kunsthistorisk ytterst interessant fra mellom 1580 og 1590. Også i våpenet for Lahr blir skytshelgenen Oranna minnet med en korsstav og et gyllent øre. Hvordan og når kulten for Oranna kom til Lahr, er ikke kjent.
Oranna fremstilles som jomfru eller eneboerske, i hånden har hun et øre, ofte har hun også et kors som attributt. Noen mener at hennes navn kommer av Ohr-Anna («øre-Anna»). Opprinnelig ble hun fremstilt med en oppslått bok i venstre hånd og med høyre pekefinger mot øret, som en henvisning til hennes forkynnelse av Guds ord. Sainte-Oranne eller Uranie er skytshelgen for fogderiet Allemagne i det tysktalende Lorraine, men hun er for lengst glemt av befolkningen i Lorraine.
Kilder: Schauber/Schindler, Bautz, Heiligenlexikon, de.wikipedia.org, zeno.org, nominis.cef.fr, a-bund.homepage.t-online.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 13. januar 2016