Den hellige Sara den Svarte (1. årh) |
Den hellige Sara den Svarte (Sara-la-Kâli) ble formodentlig født i Egypt. Hennes historie hører ifølge den eldgamle passio (lidelseshistorie) sammen med de tre Mariaer, nemlig Maria, Kleofas' hustru, Maria Salome og Maria Magdalena.
De skal sammen med de hellige Marta og Lasarus, Maximinus av Aix og Cedonius av Aix reist fra Betania til Sør-Frankrike, hvor de misjonerte i Provençe. Overalt skal deres egyptiske tjenerinne Sara ha vært med. De skal ha kommet i land på Île de la Camargue i munningen til elva Rhône.
En annen versjon av legenden sier at Sara var sigøyner og bodde på stranden da båten med sin hellige last ankom. En dag hadde Sara visjoner som fortalte at de hellige som hadde vært til stede ved Jesu død, ville komme, og at hun måtte hjelpe dem. Sigøynerne på den tiden praktiserte en polyteistisk religion, og en gang hvert år bar de en statue av Ishtari [Astarte] ned i vannet for å motta velsignelsen der.
På 500-tallet bygde den hellige Caesarius av Arles et kvinnekloster ved Maria-helligdommen Santa Maria de Ratis (Sainte-Marie-de-la-Barque) («Den hellige Maria av skipet»), som senere ble til Notre-Dame-de-la-Mer – fra 1838: Saintes-Maries-de-la-Mer. Helt innerst i kirken fra 900-tallet var kapellet med relikvier av de tre Mariaer, mens Saras grav var i krypten. Denne kirken ligger nå midt på torget i den lille byen, og i krypten står hennes statue, påkledd med stadig skiftende antrekk. Der blir hun hvert år høytidelig feiret av sigøynerne fra 23. til 25. mai, og den 24. mai bæres hennes statue ned til sjøen for å gjenskape hennes ankomst til Frankrike. Den 25. mai feires de tre Mariaenes komme til byen. Sara er sigøynernes skytshelgen.
Selv om tradisjonen med at de tre Mariaer og deres følge kom til Frankrike er svært gammel, opptrer Sara første gang i «Legenden om Les Saintes-Maries» av Vincent Philippon i 1521. De håndskrevne sidene finnes nå i biblioteket i Arles.
I Dan Browns roman Da Vinci-koden kalles Sara en datter av Jesus og Maria Magdalena, som skal ha giftet seg inn i det merovingiske dynastiet.
Kilder: Bautz, Heiligenlexikon, en.wikipedia.org, novareinna.com, armchairfrance.com, romove.radio.cz - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 10. august 2006