Kiev (KAP) - I følge opplysninger fra regjeringen i Kiev kan det hende at pave Johannes Paul II besøker landet i høst, muligens etter presidentvalget i november. I desember besøkte den ukrainske statsministeren Valerij P. Pustovojtenko Vatikanet og hadde samtaler med paven og kardinalstatssekretær Angelo Sodano.
Hovedhindringen for et pavebesøk i Ukraina er i likhet med konflikten mellom Moskva og Roma den gresk-katolske kirke i Vest-Ukraina, som i 1946 ble tvangsinnlemmet i den ortodokse kirke av de stalinistiske myndighetene. Først på slutten av 80-tallet kunne den unierte kirken igjen tre frem i lyset. Det har oppstått en bitter strid, blant annet om de konfiskerte kirkebygningene, og striden blokkerer også langt på vei den økumeniske dialogen mellom den katolske og russisk-ortodokse kirken på toppnivå. Et planlagt møte mellom paven og patriark Alexej II av Moskva måtte avlyses blant annet på grunn av disse problemene.
Men pavens planlagte besøk i Romania kan være et første skritt i et forsiktig tøvær mellom den katolske og den ortodokse kirken. I Ukraina er situasjonen imidlertid mer komplisert, da den ortodokse kirke der er splittet i tre deler. Den autonome ukrainsk-ortodokse kirke under Moskva-patriarkatet er den langt største, med rundt 8.000 menigheter. Den ukrainsk-ortodokse under Kiev-patriarkatet har mer enn 2.000 menigheter og den ukrainske autokefale ortodokse kirke har rundt 1.100 menigheter. De to siste har ganske nylig egenmektig skilt seg fra Moskva, og blir ikke anerkjent av verdens ortodokse kirker.
Den nest største kirken er etter offisielle oppgaver den ukrainsk-katolske kirke uniert med Roma, med mer enn 3.300 menigheter. Den romersk-katolske kirke teller knapt 800 menigheter.
Kathpress 9. februar 1999; o: pe