Hopp til hovedinnhold
Publisert 6. mars 2001 | Oppdatert 6. mars 2001

Vatikanet/Hanoi - KI (Zenit/CWN) - Det kommunistiske regimet i Hanoi letter på restriksjonene for François Xavier Nguyên Van Thuân, som forbindes med det tidligere sørvietnamesiske regimet og som pave Johannes Paul II kreerte til kardinal den 21. februar. Dette melder South China Morning Post. De kommunistiske myndighetene i Vietnam erklærte daværende biskop Nguyen for persona non grata da han forlot landet i 1991.

Men tirsdag erklærte det vietnamesiske utenriksdepartementet at kardinal Nguyen bare ville møte rutinemessige innreiseprosedyrer hvis han kommer til sitt fødeland i fremtiden og at han ville få alle privilegier som normalt blir gitt til utenlandsvietnamesere.

Nguyên Van Thuân er nevø av avdøde Ngo Dinh Diem, som var president i den USA-støttede republikken Sør-Vietnam. Han ble utnevnt til biskop av Nha Trang i 1967. Han ble den 24. april 1975 utnevnt til koadjutor-erkebiskop av Saigon - nå Ho Chi Minh-byen (Thành-Phô Hô Chi Minh) i Vietnam. Men da Saigon ble erobret av kommunistene noen dager senere, stemplet de utnevnelsen som en konspirasjon og forlangte at han skulle gå tilbake til sitt gamle bispedømme. Da han nektet, fengslet de ham tre måneder senere. Han tilbrakte deretter 13 år i vietnamesiske fengsler, hvorav 9 år i isolasjon. Han ble løslatt den 21. november 1988, men ble satt i en slags uformell husarrest for å hindre at han tok opp posten som erkebiskop av Ho Chi Minh-byen.

Til slutt ble han i 1991 tvunget til å reise fra landet. Han ble eskortert av politiet til flyplassen, hvor han fikk en enveisbillett til Australia, angivelig for å besøke slektninger der. Samtidig fikk han vite at han var persona non grata i landet. Han har siden aldri fått lov til å vende tilbake. Mens kardinal Nguyen satt fengslet, skrev han omfattende om spiritualitet, overlevelse og håp, og hans arbeider ble oversatt til en rekke språk etter at han dro til vesten. I følge Vatikanet ble han erklært persona non grata under et besøk i Roma i 1991, hvor han ble boende og arbeidet i kurien. Han ble til slutt utnevnt til president for Det pavelige råd for Rettferdighet og fred (Iustitia et Pax).

Etter kommunistenes seier i Vietnam-krigen ble Den katolske kirke og de 8 millioner katolikkene betraktet som sympatisører for utenlandsk dominering. Regimet i Hanoi satte strenge begrensninger for Kirkens aktiviteter, for eksempel insisterte de på sin rett til å godkjenne biskoper utnevnt av Vatikanet. Kilder i Vietnam indikerer at den nye holdningen til kardinal Nguyen kan være en del av en generell avslapning av regimets innstilling, noe som kan indikere utsikt til at restriksjonene på Kirken i landet kan lettes.

Zenit og Catholic World News 1. mars 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
1. mars 2001

Mer om: