Erkebiskop Tonucci |
Se også: |
---|
Den apostoliske nuntius til Stockholm, som også er Vatikanets "ambassadør" til Norge og resten av Norden, er intervjuet av Vatikanradioen om sine erfaringer i Sverige. Ettersom det er liten forskjell på de nordiske land og de katolske kirker i disse landene, bør nuntiens opplevelser være av interesse også for norske lesere. Mange norske katolikker har også stiftet bekjentskap med nuntien, bl.a. i forbindelse med hans besøk i Oslo under innsettelsen av biskop Bernt Eidsvig i fjor høst.
Nuntien er italiensk erkebiskop, han heter Giovanni Tonucci og har tidligere vært nuntius til Bolivia og Kenya. Vatikanradioen tar for gitt at erkebiskopens første reaksjon da han ankom Stockholm fra Kenya, var "hvor er det blitt av vinterfrakken min?" Så erkebiskopen fikk istedet spørsmål om hva hans andre reaksjon var.
- Det var nok spørsmålet om hvor lyset er, spøker Tonucci.
- Det er ikke kulden som er den sterkeste opplevelsen om vinteren, men mørket, forklarer han.
- Dagene er korte, iblant ser man ikke solen på flere dager. Men vi får rikelig kompensasjon i løpet av sommeren, for da er dagene lange og menneskene aktive. Alle svensker kommer ut og ler og er hyggelige og hilser, de er muntre og aktive til langt på kveld. Det er nesten overraskende. Jeg vil ikke si at de har lært seg å gå i hi om vinteren, men de har så absolutt lært seg å leve mer om sommeren. Jeg skulle gjerne gjort det på samme måte, men er ikke så flink til det. Jeg holder min normale døgnrytme, for de gangene jeg har forsøkt å stå tidligere opp og legge meg senere, har jeg vært helt slått ut neste dag, sier Giovanni Tonucci.
Men hvordan vil erkebiskop Tonucci med få ord beskrive Sverige for en annen nuntius? spør Vatikanradioen. Og svaret passer like godt på Norge:
- Jeg har oppdaget en liten, men livskraftig kristenhet. Katolikkene er ikke mange, men de er stolt av sin tro, og de lever ut sin tro i det jeg vil kalle vanskelige omgivelser. Vanskelige fordi samfunnet er så sterkt sekularisert og fordi det protestantiske fellesskapet er så sterkt, sier Tonucci.
Han betoner at den katolske kirke er levende og mangfoldig ettersom den for en stor del består av innvandrere.
- Det finnes spansktalende, filippinere, irakere, afrikanere, italienere, polakker og andre europere, ja folk fra hele verden. I denne lille katolske kirken finner vi et slags mikrokosmos som på sett og vis beskriver og representerer den katolske verdenskirke. Det universelle aspektet er ivaretatt. Jeg setter pris på å se hvordan mennesker fra hele verden kjenner seg hjemme her. De føler seg kanskje litt fremmede i et så annerledes land med så strengt klima, men når de kommer til kirken vet de at de er hjemme, sier erkebiskop Giovanni Tonucci til Vatikanradioen.
Vatikanradioen (20. april 2006)